Kalp yetersizliği olan bireylerin sağlık davranışları ile hastaneye yeniden yatışları arasındaki ilişki
Relationship between the self-care behaviour and rehospitalization of individuals with heart failure
- Tez No: 428925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ALTIOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Sağlık Davranışları, Hastaneye Yeniden Yatış, Heart failure, Self-care behaviour, Rehospitalization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, kalp yetersizliği olan bireylerin sağlık davranışları ile hastaneye yeniden yatışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, 1 Eylül 2009 – 1 Mart 2010 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Kardiyoloji, Dahiliye I ve Dahiliye II servislerinde yatan, fiziksel ve bilişsel sağlık düzeyleri araştırmada uygulanması planlanan formları cevaplamaya uygun, araştırmaya katılmayı kabul eden, 18 yaşından büyük ve kalp yetersizliği tanısıyla daha önce en az bir kez hastaneye yatmış olan 100 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Veri Toplama Formu”ve“Kalp Yetersizliği Sağlık Davranışları Ölçeği”(KYSDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, yüzde hesaplamaları, tek yönlü varyans analizi(ANOVA), Turkey testi, Student t testi, Mann Whitney U testi, Pearson Korelasyon testi ve Spearman's Rho testleri kullanılmıştır. p≤ 0.05 anlamlı kabul edildi. Araştırmada kalp yetersizliği olan hastaların %53' ü erkek, %52'si yetmiş yaş ve üzeri, % 76'sı evli ve yaş ortalamaları 67,8±11,8'dir. Araştırmaya dahil edilen kalp yetersizliği olan hastaların KYSDÖ puan ortalamalarının 43,3 ±11,9 olduğu, %38'inin bir aydan daha kısa bir süre içinde ve %31'inin sekiz ve üzeri sayıda hastaneye yattığı saptanmıştır. Bu çalışmada hastaların %68'inin genel sağlık önerilerine uyduğu, %17'sinin düzenli ilaç kullandığı, %43'ünün diyetine uyduğu, %23'ünün düzenli kilo kontrolü yaptığı ve %14'ünün ise düzenli olarak egzersiz yaptığı saptanmıştır. Çalışan, düzenli ilaç kullanan, sağlık önerilerine uyan, aile ve arkadaş ilişkilerini çok iyi olarak algılayan hastaların KYSDÖ puan ortalamalarının diğer gruplardan yüksek olduğu belirlenmiştir. Yine bireylerin KYSDÖ puanları azaldıkça hastane yatış sayılarının arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive and cross-sectional study carried out to determine relationships between the self-care behaviour and rehospitalization of individuals with heart failure. The study sample consisted of 100 patients who were hospitalized in the Cardiology, Internal Medicine I and Internal Medicine II services of Mersin University Health Research and Practice Center from 1 September 2009 to 1 March 2010, whose physical and cognitive health states were regarded legible to fill in the forms to be implemented in the research and who were older than 18 years old, agreed to participate in the study and had been hospitalized with a diagnosis of heart failure at least once before. Research data were collected using“Data Collection Form”and“Heart Failure Self-Care Behaviour Scale (EHFScB scale)”. Research data were analyzed by using mean, standard deviation, percentage calculations, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey test, Student's t test, Mann-Whitney U test, Pearson Correlation test and Spearman's Rho tests. p ≤ 0.05 was considered significant. The study found that out of the patients with heart failure 53% of them were male, 52% of them were seventy years of age and older, 76% of them were married, and the average age of them was 67.8 ± 11.8. It was determined that the EHFScB scale score average of those patients involved in the study was 43.3 ± 11.9 and 38% of them had been hospitalized within less than a month and 31% of them had been hospitalized eight times or more. It was also found that 68% of the patients followed general health recommendations, 17% used drugs regularly, 43% followed their diet, 23% performed regular weight control and 14% did exercise on a regular basis. Finally, the study findings showed that the average EHFScB scale score of those patients who worked, used drugs regularly, perceived as very good relationships with family and friends and followed health recommendations, were higher than the average scores of other groups. In the same way, it was found that the number of hospitalizations increased as the patients' EHFScB scale scores decreased.