Böbrek nakli öyküsü olan hastalarda COVID-19 aşılanma durumunun, COVID-19 aşılarının nakil hastalarındaki etkisinin, aşılanmayan nakil hastalarının aşılanmama nedenlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 862783
- Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Aşı, Böbrek Nakli Alıcısı, COVID-19, Vaccine, Kidney Transplant Recipient
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: COVID-19, DSÖ tarafından 30 Ocak 2020'de“uluslararası boyutta halk sağlığı acil durumu”, 11 Mart 2020'de de pandemi olarak tanımlanmıştır. Bu pandemi tüm dünyada, bireylerin sağlığı üzerinde ciddi riskler taşımasının ve sosyal, psikolojik, ekonomik yönlerden büyük olumsuzluklar doğurmasının yanısıra, özellikli bir hasta grubu olan böbrek nakli alıcısı hastalarda da önemli bir problem haline gelmiştir. Bu hasta grubunun aşılanmasına, çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de öncelik verilmiştir. Mevcut çalışmamızda, böbrek nakli öyküsü olan hastalarda COVID-19 seyrinin, aşılanma durumunun, aşılanmama nedenlerinin ve aşıların nakil hastalarındaki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Hastanemiz böbrek nakil polikliniğinde takipli, Şubat 2011-Ocak 2021 tarihleri arasında nakil olmuş 141 böbrek nakli alıcısı hastanın dâhil edildiği kesitsel retrospektif bir klinik çalışmadır. Katılımcıların sosyodemografik ozellikleri, nakil özellikleri, ek kronik hastalık varlığı, immunsupresif tedavi protokolü, COVID-19 aşılanma durumları, pnömokok ve influenza aşılanma durumları, COVID-19 enfeksiyonu geçirme durumları ve laboratuvar tetkikleri kaydedilmiştir. Hastaların verileri; hasta görüşmeleri, hasta dosyaları, tıbbi kayıt sistemi ve ulusal veri tabanı E-Nabız uygulaması üzerinden elde edilmiştir. Bulgular: Hastaların %68'i Biontech, %47,5'i Sinovac ile aşılanmıştır. Erkeklerin COVID-19 aşısı olma oranı kadınların oranından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Aşı olanların yaş ortalaması olmayanların yaş ortalamasından anlamlı şekilde yüksektir. Sosyal medya kullanımı, eğitim durumu ve gelir düzeyi ile COVID-19 aşı uygulaması arasında bir ilişki saptanmamıştır. DM tanısı olanların COVID-19 nedeni ile hastanede yatış oranı, olmayanlara göre anlamlı şekilde yüksektir. Yabancı uyruklu hastaların COVID-19 aşılanma oranı TC vatandaşı hastalarla benzer iken, COVID-19 nedeni ile hastane yatış oranı anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Böbrek nakil alıcısı olan hastalarda COVID-19 seyri ve aşılama durumları, genel popülasyon ile benzerlikler ve farklılıklar içermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: COVID-19 was defined as an“international public health emergency”by WHO on January 30, 2020, and as a pandemic on March 11, 2020. In addition to carrying serious risks on the health of individuals all over the world and causing great negativities in social, psychological and economic aspects, this pandemic has also become an important problem in a special patient group, kidney transplant recipients. Priority had been given to protect this vulnerable patient group. Our current study aimed to evaluate the course of COVID-19 in patients with a history of kidney transplantation, vaccination status, reasons for non-vaccination, and the effect of vaccines on transplant patients. Material and Method: This is a cross-sectional retrospective clinical study that included 141 kidney transplant recipient patients transplanted between February 2011 and January 2021 and have been followed up in our hospital's kidney transplant clinic. Sociodemographic characteristics, transplant characteristics, presence of additional chronic diseases, immunosuppressive treatment protocol, COVID-19 vaccination status, pneumococcal and influenza vaccination status, COVID-19 infection status and laboratory tests of the participants were recorded. Patients' data; patient interviews, patient files, medical record system and national database were obtained through the E-Nabiz application. Results: 68% of the patients were vaccinated with Biontech and 47.5% with Sinovac. The rate of men receiving the COVID-19 vaccine was found to be significantly higher than the rate of women. The average age of those who have been vaccinated is significantly higher than the average age of those who have not been vaccinated. No relationship was found between social media use, education level and income level and COVID-19 vaccine administration. The rate of hospitalization due to COVID-19 in those diagnosed with DM is significantly higher than in those without. The vaccination rate for Syrian Refugees was similar to Turhisk popluation whereas hospitalization rate was found to be significantly higher in this grop. Conclusion: The course of COVID-19 and vaccination status in kidney transplant recipients has similarities and differences with the general population.