Koroner arter BPASS greft cerrahisinde hastane döneminde yapılan fiziksel aktivite danışmanlığının taburculuktan sonra enerji harcamasına etkisi
Effect of inpatient physical activity counseling after coronary artery bypass graft surgery on energy expenditure after discharge
- Tez No: 428944
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite danışmanlığı, KABG cerrahisi, aktivite monitörü, enerji harcaması, physical activity counseling, CABG surgey, activity monitor, energy expenditure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Koroner arter bypass greft (KABG) cerrahisinden sonra hastane döneminde yapılan fiziksel aktivite(FA) danışmanlığının, taburculuktan sonraki enerji harcamasına etkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışma KABG cerrahisi geçiren 30 erkek hasta üzerinde yapıldı. Demografik özellikler, operatif bilgiler, risk faktörleri kaydedildi. FA düzeyleri Uluslar Arası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ), günlük yaşam aktiviteleri Sağlık Değerlendirme Anketi(SDA), fonksiyonel kapasiteleri 6 dakika yürüme testi(6DYT), uyku kalitesi Pittsburg Uyku Kalite İndeksi(PUKİ) ve depresyon ve anksiyete düzeyi Hastane Anksiyete Depresyon Skalası(HADS) kullanılarakdeğerlendirildi. Hastalar rastgeleolarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 15 hastaya FA danışmanlığı ile rutin fizyoterapi programı uygulanırken ikinci gruptaki 15 hastaya sadece rutin fizyoterapi uygulandı. Birinci grup taburcu olduktan sonra telefon görüşmeleri ile takip edildi. Tüm hastalara taburcu olurken aktivite monitörü takıldı. 7 gün boyunca total enerji harcaması, aktif enerji harcaması, ortalama MET değeri, FA durasyonu, uzanma ve uyku süreleri, günlük adım sayısı kaydedildi. Taburculuktan bir hafta sonra 6DYT, SDA, PUKİ ve HADS tekrar uygulandı. Gruplar içinde tedavi sonrası 6DYT mesafesi karşılaştırıldığında her iki grupta da cerrahi sonrası mesafeler azaldı ancak bu düşüş eğitim grubunda %7.3, kontrol grubunda %10.2 idi (p>0.05). Gruplar arasında tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında bütün parametrelerde benzer değişimler bulundu (p>0.05). Bir hafta içinde ölçülen total enerji harcaması, aktif enerji harcaması, ortalama MET değeri, FA durasyonu, uzanma ve uyku süreleri ve günlük adım sayısında gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). KABG cerrahisi sonrası akut fazdaki fiziksel aktivite danışmanlığının etkinliğini daha net bir şekilde ortaya koymak için, daha uzun takiplere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effect of physical activity(PA) counseling in hospital term, after CABG surgery, on energy expenditure after discharge. This study was done on 30 male patients who undergone CABG surgery. Patients demographics, operative informations and risk factors were recorded. The PA level evaluated using International Physical Activity Questionaire(IPAQ), daily living activities using Health Assessment Questionaire(HAQ), functional capacity using 6 minute walk test (6MWT), sleep quality using Pittsburg Sleep Quality Index(PSQI) and depression and anxiety level using Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Patients were randomly divided into two groups. As PA counseling and routine physiotherapy programe was applied to the first group consist of 15 patients, routine physiotherapy was applied to the second group with 15 patients. Fist group was followed by telephone calls. For the evaluation of energy expenditure, all patients wore activity monitor. After discharge, total energy expenditure, active energy average MET value, physical activity duration, lying and sleeping time and number of daily steps were recorded for 7 days. The 6MWT, HADS, PSQI and HAQ repeated one week after discharge. When 6MWT distance after teratment compared within groups, distances reduced in both groups after surgery, but this decreasement was %7.3 in the study group, %10.2 in the control gorup (p>0.05).Similar changes were found in all parameters between groups, before and after the treatment (p>0.05). There were no significant differences in total energy expenditure, active energy expenditure, average MET value, physical activity duration, number of steps , lying and sleeping time, between the groups (p>0.05). Longer follow-up is needed to demonstrate the effectiveness of physical activitycounseling in the acute phase after CABG surgery.