Geobacillus stearothermophilus spor jerminasyonunu erken belirlemede farklı yöntemlerin araştırılması
Evaluation of different methods for early detection of geobacillus stearothermophilus spore germination
- Tez No: 429044
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU PERÇİN RENDERS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: G.stearothermophilus, biyolojik indikatör, spor jerminasyonu, jerminasyon besiyeri, G. stearothermophilus, biological indicator, spore germination, germination medium
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Geobacillus stearothermophilus sporları yüksek sıcaklığa dayanabildikleri için buhar sterilizasyonunun biyolojik kontrolünde kullanılmaktadır. Biyolojik indikatörlerde üreme tespit süresi jerminasyon için kullanılan besiyeri içindeki indikatöre ve üreme tespit yöntemine göre 1-48 saat arasında değişiklik gösterir. Bununla birlikte renk değişikliği esasına dayalı indikatörlerde ortalama inkübasyon süresi 24 saattir. Bu çalışmada jerminasyonu daha erken, renk değişikliği ile ve gözle kolayca görünür şekilde gösterebilecek bir besiyerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışma için üç farklı besiyeri formülize edildi. Besiyerine son inokulüm 106 spor olacak şekilde inokülasyon yapıldı. Bu besiyerleri ile dört farklı çalışma grubu hazırlandı. Gruplardan biri 47oC'de, biri 57oC'de, biri 64oC'de inkübe edildi; dördüncü gruba ise 100oC'de 20 dakika kaynatma ve ardından -20oC'de 20 dakika dondurma sonrası 64oC'de inkübasyon uygulandı. Hazırlanan besiyerleri ile elde edilen spor jerminasyon tespit zamanları standart biyolojik indikatör besiyeri ile karşılaştırıldı. Tüm çalışma grupları iki farklı besiyeri üretim lotu ile üçer kez tekrarlandı. Bulgular: Standart besiyerinde spor jerminasyon tespit zamanı ortalama 5.5 saat iken whey proteini ve skim milk içeren ve 64oC'de inkübe edilen besiyerinde jerminasyon süresinin dört saate kadar kısaldığı tespit edilmiştir. En uzun jerminasyon süresi 47oC'deki inkübasyonda sekiz saat olarak gözlemlenmiştir. Kaynatma ve dondurma işleminin jerminasyon süresini hızlandırmadığı görülmüştür. Sonuç: Whey proteini ve skim milk içeren besiyeri formülü jerminasyonun gözle ve hızlı bir şekilde tespitini sağlayabildiğinden biyolojik indikatörlerde ümit vadeden bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Geobacillus stearothermophilus spores are used in biological control of steam sterilization as they can survive at high temperatures. The growth detection time of biological indicators depends on the indicator and the germination medium used and varies from 1 to 48 hours. However, the average incubation time for the indicators based on the color change is 24 hours. In this study, we aimed at formulizing a new media which is able to detect germination earlier in an easily observable way with color change. Materials and Methods: For this study, three different media was formulated. Media were inoculated so that the final inoculum was 106 spores. Four different study groups were prepared with these media. The first group was incubated at 47oC, the second group at 57 oC, and the third group at 64 oC; while the fourth group was incubated at 64 oC following boiling 20 minutes at 100 °C and freezing in -20°C for 20 minutes. Spore germination times obtained in different groups were recorded and compared with standard medium used for biological indicators. All study groups were repeated in triplicate with two different production lots of media. Results: When the average germination detection time was 5.5 hours in standard medium, it was found to be shortened to four hours in the medium containing skim milk and whey protein and incubated at 64oC. The longest duration of germination was observed as eight hours at 47 oC. It was seen that the procedure of boiling and freezing had no effect to accelerate the germination time. Conclusion: The medium containing whey protein and skim milk can provide a promising alternative medium for biological indicators thanks to its ability to detect germination fast aand easily observable way.