Kanatlı kesimi aşamalarında E coli O157H7 varlığının IMS-PCR yöntemleri ile incelenmesi
Investigation of escherichia coli O157:7 BY IMS-PCR tecniques in poultry slaughtering stages
  1. Tez No: 429045
  2. Yazar: AHMET GEÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz-kontaminasyon, E. coli O157:H7, kesimhane, tavuk, virülens genler, Chicken, cross-contamination, E. coli O157:H7, slaughterhouse, virulence genes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada; Samsun ilindeki bir kanatlı kesimhanesinde kesimin çeşitli aşamalarında alınan farklı örneklerde (haşlama tank suyu, tüy yoma makinası, iç organlar, bıçak, önlük, eller, bağırsak içeriği ve karkas) Escherichia coli O157:H7 ve etkenin virulens genlerini (stx1 and stx2, eaeA ve ehlyA) belirlemek amaçlandı. Bunun için toplam 200 örnekteE. coli O157:H7'nin varlığı, ön zenginleştime,immunomanyetik seperasyon (IMS)'daki immunboncuklar sefimiksin tellüritli Chrom agara ekilerek incelendi. Şüpheli koloniler O157 ve H7 antiserumları ile incelendi. rfbO157, fliCH7stx1, stx2, eaeA ve ehylA genlerini belirlemek için Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yapıldı. Çalışmada, 2 (%1) bağırsak içeriği örneğinden E. coli O157 identifiye edildi fakat H7 tespit edilemedi ve bu izolatların ikisinin de stx1, stx2, eaeA ve ehylA geni içerdiği tespit edildi. Sonuç olarak, bu çalışmada incelenen numune sayısı bir mezbaha ile kısıtlı olsa da kanatlılar Türkiye de insanlar için E. coli O157'nın kaynağı olabilir. E. coli O157'den ileri gelen halk sağlığı riskini azaltmak için kesimhane düzeyinde kesimin farklı aşamalarında karkasın dışkı kaynaklı kontaminasyonunu önleyici uygulamalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the determination of Escherichia coli(E. coli) O157:H7 prevalence and their virulence genes (stx1 and stx2, eaeA and ehlyA) in different samples (boiling tank water, plucking machine, viscera, knives, aprons, hooks, hands, intestinal contents and carsass) collected from poultry slaughterhouse in Samsun province, Turkey in poultry slaughtering stages was aimed.For this purpose, a total of 200 samples were analysed for the presence of E. coli O157:H7 by enrichment/immunomagnetic separation (IMS) with plating of recovered immunobeads onto Chorome Agar with cefixime and tellurite. The suspected E. coli O157:H7 isolates were tested with anti-O157 and H7 antisera. Polymerase Chain Reaction (PCR) was performed on the isolates for the detection of rfbO157, fliCH7stx1, stx2, eaeA and ehylA genes. In this study, two intentisnal content (1 %) isolates were identified as E. coli O157, but negative for H7 and all isolates contained stx1, stx2, eaeA and ehylA genes. In conclusion, although the numbers of samples analysed in this study were limited to one slaughterhouse poultry could be potential resevuar of E. coli O157 for human infection in the Turkey .Control measures to decrease the public health risks stem from E. coli O157 in reservoir poultry need to be reducing fecal sources and carcass contaminations at different stages of slaughter processes at abattoir levels.