Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında değerlendirilen mide adenokanseri hastalarının demografik, klinikopatolojik özellikleri ve sağkalım sonuçları
Demographic,clinicopathologic features and survival results of patient with gastric adenocarcinoma assessed Marmara University Faculty of Medicine, department of Medical oncology
  1. Tez No: 429100
  2. Yazar: SALİM SERDAR ERİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAYSAL DANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide adenokanseri, demografik, klinikopatoloji, sağkalım, Gastric adenocarcinoma, demografik, clinicopathology, survival
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Mide adenokanserli hastaların demografik,klinikopatolojık ve sağkalım analizlerini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem:Ocak 2000-Mart 2016 tarihleri arasında biopsi değerlendirmesi ile mide adenokanseri tanısı alan 960 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi.Hastalara ait demografik verilerle beraber tümörün histopatolojik değerlendirmesi,uygulanan tedavi modaliteleri ve sağkalım analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya mide adenokanseri tanısı konan toplam 960 olgualındı.Olguların %68 (n:652) erkek,%32 (n:308) kadındı..Ortalama tanı yaşı 59dur.Ailesinde mide kanseri öyküsü %14 (n:126) nde pozitiftir.Kilo kaybı %68 (n:509) nde mevcuttur.Sigara kullanan 478 kişinin %9.4 (n:46) ü kadın /18 paket-yıl ve %90.6 (n:432) sı erkektir /36 paket –yıl.Tümör lokalizasyonu en sık distalde saptanmıştır.Lauren göre en sık % 51 (n:227) olguda intestinal tip,Borrman a göre %64 (n:339) ülseröz,WHO ya göre tubuler tip %44 (n:151),Ming e göre İnfiltratif %82 (n:214) tip saptanmıştır.En sık uygulanan cerrahi yöntem % 57 (n:325) ileTotal Gastrektomi yapılmış,ilk metastaz yeri %34 (n:198) ile karaciğerdir.Başlangıçta metastatik hastalığı olan %48 (n:467) hasta vardı.Erken evre olan ve tedavi alan hastaların hastalıksız sağkalım (DFS) median süresi 9.8 ay, genel sağkalım (OS) median süresi 47,2 ay; 1. Sıra metastatik sistemik kemoterapi tedavi sonrası progresyonsuz sağkalım (PFS) median süresi 5 ay, genel sağkalım median süresi 11,4 ay olarak saptandı. Hastaların %60,01 (n:573) nde hastalığa bağlı,%0,2 (n:2)nde hastalık dışı nedenlere bağlı ölüm gerçekleştiği , %39,97 (n:384)nın hayatta olduğu saptandı. Sonuç: Mortalitesi yüksek olan ve erken evrede saptanmasıyla sağkalımda anlamlı fark görülen mide kanserinde prognostik faktörler saptanmakla beraber karsinogeneze gidişi öngören faktörler net değildir.Ülkemizde de birçok merkez gerek beraber gerekse kendi bünyesinde bu konuda çalışma yapmaktadır.Tanı ve tedavilerin etkinliği açısından merkezlerin spesifikleşmesine ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:To evaluate the demographic ,clinicopathologic and survival analysis of patients with gastric adenocarcinoma. Material and Method:Records of 960 patients who were diagnosed with biopsy as gastric adenocarcinoma between January 2000 and March 2016 were evaluated retrospectively.Along with demographic data of the patients' tumor histopathology assessment, treatment modalities and survival analysis were evaluated. Results: A total of 960 cases with gastric adenocarcinoma were included in the study.Among the cases, %68 (n:652) were male,%32 (n:308) were female. Median age was 59. Family history of gastric cancer by 14% (n = 126) were positive.Weight loss %68 (n = 509) is present in patients. Smoker 9.4 (n = 46) were female / 18 pack-years and %90.6 (n:432) were male /36 pack-years. Tumor location is most often found in the distal. According to Lauren, the most common, 51% (n = 227) in patients with intestinal type ,Borrman classification %64 (n:339) were ulcerous,WHO classificaton %44 (n:151) were tubular,Ming classification %82 (n:214) were infiltrative types defined. The most common surgical procedure was 57% (n = 325) with total gastrectomy,The first site of metastases by 34% (n = 198) and the liver . Initially with metastatic disease of patients were 48% (n = 467). The median values were9,8 months for disease free survival time of patients with early-stage treatment,47.2 months for overall survival (OS) time;5 months for progression-free survival time after the first-line treatment of metastatic systemic chemotherapy,11.4 months for overall survival. 60.01% of patients (n = 573) due to disease, 0.2% (n = 2) due to reasons other than disease where death occurred, 39.97% (n = 384) were found to be alive. Conclusion:Although many prognostic factors were determined,there is a significant difference in survival time of patients were diagnosed at early stage of the disease with high mortality,nonetheless factors of carcinogenesis are not clear. In our country,many centers work on these problems together or their own.The new studies and specific centers for disease are necessary for the effectiveness of the diagnosis and treatments of the disease in our country as all around the world.