Physicians opinions on ics/laba (inhaled corticosteroid/long acting beta 2 agonist) fixed combinations for chronic obstructive pulmonary disease (copd) treatment: A preliminary survey
Hekimlerin kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH)tedavisinde, inhale kortikosteroid, uzun etkili ß2 agonist (İKS/LABA) fiks kombinasyonlari ile ilgili görüşleri: Ön anket çalışması
  1. Tez No: 429170
  2. Yazar: PINAR AKIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜZEYYEN NAZLI ŞENCAN, YRD. DOÇ. DR. ELİF ÇİĞDEM KASPAR, YRD. DOÇ. DR. HANDE SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, İKS, UEBA, tedavi maliyeti, alevlenme, hastaneye yatış, COPD, ICS, LABA, treatment cost, exacerbation, hospitalization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH), zararlı partiküller ve gazların akciğer ve havayollarında artmış kronik inflamatuvar yanıtı ile ilişkili, genellikle progresif (ilerleyici) kalıcı hava akımı kısıtlanması ile karakterize, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH dünya genelinde mortalite ve morbiditeye etki ederek, ekonomik ve sosyal yükünün gün geçtikçe arttığı bir hastalıktır. İnhale kortikosteroid/Uzun etkili beta2 agonist (İKS/UEBA) fiks kombinasyonları KOAH tedavisinde sık olarak kullanılan ilaçlardır. İnhale kortikosteroidler akciğerdeki inflamasyonu azaltır. ß2 agonistler ise, ß2 adrenerjik reseptörlerini stimüle ederek, havayolu düz kaslarını gevşetirler. Bu tez çalışmasının amacı, KOAH tedavisinde kullanılan İKS/UEBA fiks kombinasyonları ile ilgili hekim görüşü araştırmaktır. Materyal ve Metot: İnhale kortikosteroid, uzun etkili ß2 agonist fiks kombinasyonlarının Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavisine etkisini araştırmak amacıyla uzman görüşü alındı. Metot olarak KOAH hastalarında İKS/UEBA fiks kombinasyonlarını tercih eden hekimlere tedavi sonuçlarına ilişkin görüşlerini almayı hedefleyen sorulardan oluşan anket uygulandı. Anket Çeşme/İzmir'de gerçekleşen TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) kongresinde hekimlere uygulandı. Bulgular ve Sonuç: Anketi dolduran hekimlerin %91,5'ini araştırmanın hedef grubu olan göğüs hastalıkları uzmanları oluşturduğu görülmüştür. Anketi cevaplayan hekimlerin büyük çoğunluğu İKS/LABA fiks kombinasyonları ile tedavi ettikleri hastalarında alevlenmelerin şiddetinde ve sıklığında ve hastaneye yatış oranlarında azalma olduğunu belirtmişlerdir. Benzer şekilde, hastaların yaşam kalitelerinde, spirometrik değerlerinde ve egzersiz kapasitelerinde düzelme olduğunu belirtmişlerdir. Son dönem uluslararası çalışmalar ağır vakalarda İKS/LABA kombinasyonlarının kullanımının KOAH tedavisindeki etkinlik, maliyet etkililik ve sosyo-ekonomik uygunluk açısından alevlenmeleri ve hastaneye yatışları önemli derecede azaltması sayesinde fayda sağladığını göstermektedir. Anket sonuçlarına göre, ankete cevap veren hekimlerin büyük bir kısmı İKS/LABA kombinasyonları ile tedavi ettikleri hastalarının alevlenme ve hastaneye yatış oranlarının azaldığını belirtmişlerdir. Bu sonuçlar bize, İKS/LABA fiks kombinasyonlarının KOAH tedavi maliyetine alevlenme ve hastanaye yatış oranlarını azaltarak pozitif etki sağladığını düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), is a common, preventable and treatable disease. COPD is characterized by persistent airflow limitation that is usually progressive and associated with an enhanced chronic inflammatory response in the airways and the lung to noxious particles or gases. Exacerbations and comorbidities contribute to the overall severity in individual patients. COPD is a leading cause of morbidity and mortality worldwide and results in an economic and social burden that is both substantial and increasing. Inhaled corticosteroid/ long acting beta2 agonist (ICS/LABA) fixed combinations are commonly used drugs in COPD treatment. Inhaled Corticosteroids reduce the inflammation in lungs and beta2-agonists relax airway smooth muscle by stimulating beta2-adrenergic receptors. The aim of this thesis is to gather physicians' opinions on ICS/LABA fixed combinations for COPD. Materials & Method: In order to determine the impact of ICS/LABA fixed combinations on treatment, an expert opinion was investigated. Survey method was selected for data collection. Physicians' opinions and experiments for ICS/LABA fixed combinations on COPD treatment and their observations on disease treatment outcomes were gathered by the survey. The study was conducted at TÜSAD (Turkish Respiratory Society/Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) Congress in Çeşme/İzmir in October 2012. Result and Conclusion: 91.5% of the respondents were pulmonary physician who were the target group of the survey. Most of physicians responded as the frequency and severity of exacerbations and the number of hospitalizations was decreased at patients which have been treated with inhale corticosteroid plus long acting beta2 agonist fixed combinations (ICS/LABA) in their daily practice. Similarly, most of physicians responded as Health Quality of Life, spirometer results and exercise capacity of patients were improved at patients who have been treated with inhale corticosteroid and long acting beta2 agonist fixed combinations (ICS/LABA) in their daily practice. According to the recent studies, the use of LABA/ICS fixed combinations in the severe stages of the disease is effective in reducing the long-term clinical impact of COPD and in optimizing the cost-effectiveness and the socio-economic convenience of therapeutic strategies by decreasing the number of exacerbations and hospitalizations. Our survey results showed that, most of Turkish physicians state that the number of exacerbations and hospitalizations were decreased at patients who have been treated with inhale corticosteroid and long acting beta2 agonist fix combinations (IKS/LABA). These results can give rise to thought that the use of LABA/ICS fix combinations may have a positive impact on cost of COPD treatment in Turkey by decreasing the number of exacerbations and hospitalization according to the Turkish physicians survey results.