Mesane eğitimi ve pelvik taban ev egzersiz programının üriner inkontinans semptomları üzerine kısa dönem etkileri
Short term effects of home-based bladder education and pelvic floor exercises on urinary incontinence symptoms
- Tez No: 429171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA ŞULE BADILLI DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: urinary incontinence, pelvic floor exercise, bladder education, physiotherapy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Doğrudan kadın yaşamını tehdit etmemesine rağmen, kadının aile içi ve sosyal yaşantısını fiziksel ve psikolojik yönden önemli derecede etkileyen bir problem olması nedeniyle dikkatle ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Bu çalışmadaki amaç mesane eğitimi ve pelvik taban ev egzersiz programının üriner inkontinans semptomları üzerine kısa dönem etkilerini incelemektir. Çalışmamıza üriner inkontinans teşhisi konulan 25 olgu dahil edilmiştir. Hastalara pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmeye yönelik Kegel egzersizleri litotomi pozisyonunda dijital muayene ile öğretilmiş ve bu egzersizlerin 6 hafta boyunca ev programı şeklinde uygulanması istenmiştir. Olguların semptomlarına özel mesane eğitimi planlanmıştır. Olgular Kegel egzersizleri ve mesane eğitimi konusunda bilgilendirilmiştir. Değerlendirme protokolü 6 haftalık tedavi programının başlangıçında ve bitiminde tekrarlanmıştır. Yaş ortalamaları ve standart sapmaları 47,6 ± 10,12 yıl (28 - 73) olan olguların vücut kitle indeksi ortalamaları ve standart sapmaları 30,8 ± 5,88 kg/m2 (20,2 – 42,97) dır. Olgularımızın doğum sayıları ve standart sapmaları 3 ± 2,1 (0- 10) ; küretaj sayıları ve standart sapmaları 1,04 ± 1,24 (0 – 4) ; düşük sayıları 0,2 ± 0,64 (0 – 3) idi. Olgularımızın % 76'sı normal doğum (n=19), % 16 'sı sezeryan (n=4) ile bebek sahibi olmuştur. % 8 'i ise hiç doğum yapmamıştır (n=2).
Özet (Çeviri)
Although UI is not a life threatening problem among women, it affects social and familial life in terms of physical and psychological aspects. Because of these reasons it should be handled meticulously. The study aimes to investigate the effects of a home-based pelvic floor muscle exercise and bladder education on UI symptoms among women. The study included 25 individuals who were diagnosed with UI. Kegel exercises which strengthen pelvic floor muscle were described to patients in litotomy position with using digital assessment method. Kegel exercises last for 6 weeks in a home exercise programme. Exercises were planned according to symptoms of patients. Participants were trained on performing Kegel exercises and bladder education. Assessments were done at the beginning and end of the 6-week long exercise programme. Mean age, BMI, birth number, abortion, miscarriage number are respectively; 47,6 ± 10,12 year (28-73); 30,8 ± 5,88 kg/cm2 (20,2 – 42,97); 3 ± 2,1 (0- 10); 1,04±1,24 (0 – 4); 0,2 ± 0,64 (0-3). 92 % of the participants bore at least one child with 76 % giving natural birth and 16 % undergoing caesarean section. 8 % did never give birth. Pre- and post-treatment assessments with pad test showed that the level of incontinence decreased statistically and the quality of life of participants increased significantly. The difference between pre- and post-treatment scores of UI was statistically significant. Additionally participants subjectively reported that their sexual health was improved as well.