Hekı̇mlerı̇n HPV ve HPV aşısına yönelı̇k bı̇lgı̇, tutum ve davranışlarının değerlendı̇rı̇lmesı̇; bı̇r eğı̇tı̇m ve araştırma hastanesı̇ örneğı̇
Evaluation of physicians' knowledge, attitudes, and practices regarding HPV and the HPV vaccine; an example of a training and research hospital
  1. Tez No: 988963
  2. Yazar: HİLAL KARIN BABIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİTTİN SELÇUK ENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, HPV aşısı, HPV bilgi, HPV farkındalığı, Hekim, HPV, HPV vaccine, HPV knowledge, HPV awareness, Physicians
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hekimlerin insan papilloma virüsü (HPV) ve HPV aşısına yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmektir. Çalışma ile HPV ve HPV aşılarına yönelik farkındalığın artırılması ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma gözlemsel ve kesitsel tipte olup, 25.10.2025– 25.11.2025 tarihleri arasında çevrimiçi olarak Google Forms üzerinden yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, S.B.Ü. İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan pratisyen hekimler ile aile hekimliği, çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum branşlarında çalışan asistan ve uzman hekimler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik ve mesleki özellikler ve aşı geçmişi ile ilgili sorular, Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan HPV bilgi ölçeği ve HPV aşısına ilişkin görüş ve uygulamaları değerlendiren toplam 50 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Çalışmaya katılan 200 hekimin yaş ortalaması 30,7±6,5 yıl olup, katılımcıların %66,5'i kadın, %33,5'i erkektir. Hekimlerin %56,5'i asistan hekimdir ve katılımcıların %32,0'sinin en az bir doz HPV aşısı yaptırmış olduğu saptanmıştır. HPV-BÖ toplam puan ortalaması 26,08±3,54'tür. Toplam HPV bilgi puanının; asistanlık yılı, cinsiyet, unvan, branş, hekimin kendi HPV aşılanma durumu, hastalardan HPV veya HPV aşısı talebi alma durumu, aşı danışmanlığına ilişkin öz yeterlilik algısı, ek eğitim ihtiyacı, HPV aşısının ulusal aşı programına eklenmesini destekleme durumu, bilgi edinilen bazı kaynaklar ve HPV aşısını önermenin önündeki bazı engeller ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizine göre cinsiyet, branş ve ek eğitim ihtiyacı ve bilgi yetersizliği engelinin HPV bilgi düzeyinin bağımsız yordayıcıları olduğu görülmüştür. Diğer değişkenler sabit tutulduğunda, kadın hekimlerin, aile hekimlerinin, ek eğitim ihtiyacı hissetmeyenlerin ve aşı önermede bilgi yetersizliği engeli bulunmayanların bilgi puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hekimlerin HPV aşısını önermelerinin önündeki en sık bildirilen engel %56,0 ile aşının maliyetinin yüksek olmasıdır. Bunu sırasıyla %47,5 ile zaman yetersizliği ve %42,5 ile aşının ulusal aşılama programında yer almaması takip etmektedir.Sonuç: Bu çalışma, HPV bilgisinin çok boyutlu faktörlerle şekillendiğini ve hekimlere yönelik yapılandırılmış ve sürekli eğitim programlarının, hem bilgi düzeyini hem de HPV aşısı önerme davranışını güçlendirmede kritik bir role sahip olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, HPV aşısına erişimde karşılaşılan engellerin azaltılması ve aşının erişilebilirliğinin artırılması, hekimlerin danışmanlık ve aşı öneri süreçlerini olumlu yönde etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate physicians' knowledge, attitudes, and behaviors regarding human papillomavirus (HPV) and the HPV vaccine. The study aimed to contribute to increasing awareness of HPV and HPV vaccination and to strengthening preventive healthcare practices.Materials and Methods: This observational, cross-sectional study was conducted online via Google Forms between October 25 and November 25, 2025. The study population consisted of general practitioners, as well as resident and specialist physicians working in the departments of family medicine, pediatrics, internal medicine, and obstetrics and gynecology, at S.B.Ü. Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital. Data were collected using a 50-item questionnaire including questions on sociodemographic and professional characteristics, vaccination history, a validated Turkish HPV Knowledge Scale, and items assessing opinions and practices related to HPV vaccination. Data were analyzed using SPSS software, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 200 participating physicians was 30.7±6.5 years; 66.5% were female and 33.5% were male. Of the physicians, 56.5% were residents, and 32.0% of the participants were found to have received at least one dose of the HPV vaccine. The mean total score of the HPV Knowledge Scale was 26.08±3.54. The total HPV knowledge score showed statistically significant associations with residency year, gender, professional title, specialty, physicians' own HPV vaccination status, receiving requests from patients regarding HPV or the HPV vaccine, perceived self-efficacy in vaccine counseling, need for additional training, support for inclusion of the HPV vaccine in the national immunization program, certain sources of information, and some reported barriers to recommending the HPV vaccine (p<0.05). According to multiple linear regression analysis, gender, specialty, and need for additional training and the barrier of insufficient knowledge were independent predictors of HPV knowledge level. When other variables were held constant, it was determined that female physicians, family physicians, those who did not perceive a need for additional training, and those who did not have the barrier of insufficient knowledge in recommending vaccination had higher HPV knowledge scores. The most frequently reported barrier to recommending the HPV vaccine was the high cost of the vaccine (56.0%), followed by lack of time (47.5%) and the absence of the vaccine from the national immunization program (42.5%). Conclusion: This study demonstrates that HPV knowledge is shaped by multidimensional factors and that structured and continuous educational programs for physicians play a critical role in strengthening both knowledge levels and HPV vaccine recommendation behaviors. In addition, reducing the barriers encountered in accessing the HPV vaccine and increasing its accessibility suggest that physicians' counseling and vaccine recommendation processes may be positively affected.