Lizozim, laktoferrin ve taşıyıcı olarak poloksamer 407 içeren yeni formulasyonların biyouyumluluklarının in vitro koşullarda değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the biocompatibility of new formulations containing lysozyme, lactoferrin and drug delivery system poloxamer 407
- Tez No: 429179
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SANDALLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lizozim, Laktoferrin, Poloksamer 407, HET-CAM, sitotoksisite, Lysozyme, Lactoferrin, Poloxamer 407, HET-CAM, cytotoxicitiy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Üç yaşın altındaki çocuklarda, gelişmekte olan sürekli dişlerde fluorozis riski oluşturması nedeniyle fluoridli diş macunu ve uzun süre kullanımındaki yan etkileri ve sitotoksisitesi nedeniyle klorheksidinin kullanımı önerilmemektedir. Tükürük proteinlerinden Lizozim ve Laktoferrin içeren bir preparatın küçük çocuklarda diş çürüklerinin önlenmesi için bir çözüm getirebileceği düşünülmüş, poloksamer taşıyıcı sistemler kullanılarak geliştirilen yeni bir formulasyonun topikal uygulamalarının ağız hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle, Lizozim, Laktoferrin ve taşıyıcı sistem olarak Pluronic F-127 isimli Poloksamer kullanılan, diş çürüğüne neden olduğu bilinen Streptococcus sobrinus, Streptococcus mutans ve Lactobacillus acidophilus bakteri suşları üzerindeki antibakteriyel etkileri kanıtlanmış farklı formulasyonlar geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, yeni geliştirilmiş bu formulasyonların biyouyumluluklarının klorheksidin jel ile karşılaştırmalı olarak in vitro koşullarda değerlendirilmesidir. Çalışmamızda kullanılan formulasyonlar: (1) pH:5.0 Sorensen's Tampon Çözeltisi, (2) %20 a/h Poloksamer 407 jel, (3) %10 a/h Poloksamer 407 jel, (4) Lizozim ve Laktoferrinin %20 konsantrasyondaki poloksamer 407 ile birleştirilmesiyle, (5) 4. grubun MİK değeri olacak şekilde Lizozim ve Laktoferrinin %10 konsantrasyondaki poloksamer 407 ile birleştirilmesiyle, (6) Sorensen's Çözeltisi (pH:7.0) negatif kontrol olarak, (7) Lizozim ve Laktoferrin tamponda (Sorensen's Çözeltisi pH:5.0) çözdürülerek yedi grup olarak hazırlanmıştır. Kontrol grubu olarak % 0.2'lik klorheksidin gargara kullanılmıştır. Mukozal membran iritasyonunun değerlendirildiği birinci bölümde, HET-CAM yöntemi kullanılarak tavuk embriyosu içeren yumurtalar üzerinde formulasyonların iritasyon skorları belirlenmiştir. İkinci bölümde ise, MTT test yöntemi kullanılarak formulasyonların L 929 hücre kültürü üzerine sitotoksik etkileri değerlendirilmiştir. Mukozal iritasyon testi iki farklı deney şeklinde yürütülmüş, her iki deneyde de gruplar zayıf ve orta derecede iritasyon göstermiş, grupların hiç birinde mukoza üzerine III ciddi derecede iritasyon gözlenmemiştir. Kontrol grubu olan klorheksidin gargaranın iritasyon seviyesi ile diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Sitotoksisite deneyinde ise, klorheksidin gargara en düşük hücre canlılık oranlarının görüldüğü grup olarak saptanmıştır. pH değeri 7.0 olan Sorensen's Çözeltisi en düşük sitotoksisite değerlerini gösteren, biyouyumluluk seviyesi en yüksek grup olarak belirlenirken, diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Bu çalışmada, deney gruplarından hiç biri ciddi derecede sitotoksisite veya mukozal iritasyon göstermemiştir. Ancak, maddelerin daha uzun süreli etkilerinin anlaşılabilmesi için, ileriki çalışmalarda bu maddelerin etkinliğinin kinetik olarak değerlendirilmesi ve hayvan deneylerinin yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In children that under three years old are not suggested to use fluoridated toothpaste because of the risk of fluorosis in developing permanent teeth or chlorhexidine for a long period resulting adverse effects and cytotoxicity. New formulations containing saliva proteins such as lysozyme and lactoferrin might be effective on preventing tooth decay in younger children. Topical application of antimicrobial agents with the drug delivery system poloxamer is thought to be effective in the treatment of oral diseases. Therefore, formulations containing lysozyme, lactoferrin and drug delivery system poloxamer 407 with the trade name of Pluronic F-127 were produced and it has been proven that these formulations are effective on cariogenic bacteria such as Streptococcus sobrinus, Streptococcus mutans and Lactobacillus acidophilus. The aim of this study was to determine the biocompatibility of these new formulations in comparison with 0.2 % chlorhexidine in vitro conditions. Formulations for our study were prepared and divided into seven different groups as follows: (1) Sorensen's solution (pH: 5.0) as buffer, (2) %20 gel formulation containing only poloxamer 407, (3) %10 gel formulation containing only poloxamer 407, (4) Lysozyme and Lactoferrin with %20 concentration of poloxamer 407, (5) Lysozyme and Lactoferrin with %10 concentration of poloxamer 407 as MIC value of group 4, (6) Sorensen's Solution (pH:7.0) as negative control group and (7) dissolved Lysozyme and Lactoferrin in buffer (Sorensen's Solution pH:5.0). %0.2 chlorhexidine mouthwash was used as the control group. In mucosal irritation study, irritation levels of formulations were identified using HET-CAM test method on eggs containing chicken embriyos. In the cytotoxicity test, the MTT test method was used on L 929 cell culture in order to access the cytotoxic effects of the formulations. Mucosal irritation test was performed as two different experiments. Both test groups showed low and moderate irritation levels, none of them showed serious irritation levels. There was no statistical significance between the chlorhexidine control group and other groups. The cytotoxicitiy experiment (MTT), chlorhexidine mouthwash showed lowest cell viability rates. Sorensen's Solution pH:7.0 group showed lowest cytotoxicitiy and highest biocompatibility levels. There is no statistical significance between other groups. In this study, none of the experimental groups showed severe cytotoxicitiy or mucosal irritation. However, more in vitro studies should be carried out to test these materials' kinetic efficiency and also animal studies should be conducted.