Oral kavite ve orofarinks yassı epitel hücreli karsinomlarında HPV 16'nın rolü
The role of HVP P16 i̇n the oral cavi̇ty and oropharynx squamous cell cancers
  1. Tez No: 429192
  2. Yazar: KORAY TÜMÜKLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇELENK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Oral kavite ve orofarinks kanseri, Human papilloma virüs p16, İmmünohistokimya, Oral cavity and oropharynx cancer, Human papilloma virus p16, İmmünohistochemistry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Son yıllarda yapılan araştırmalarda oral kavite ve orofarinks kanserlerinde human papilloma virüs enfeksiyonlarının rolü olabileceği düşünülmektedir. Baş ve boyun bölgesi için kanıtlanmış en yüksek kanserojen genotip HPV p16'dır ve özellikle orofarengeal yassı epitel hücreli kanserlerde görülmektedir. HPV pozitif oral kavite ve orofarinks kanserleri HPV negatif gruba göre daha genç yaşta görülme, erkeklerde daha sık görülme ve cinsel davranışlar ile güçlü ilişkisi olması açısından farklılık göstermektedir. Bu gözlemler HPV ilişkili tümörlerde tedavi seçenekleri ve tedavinin önemli sonuçları, aşıların rolü ve gelecek yıllarda uygulanabilecek hedefe yönelik tedavi konusundaki soruların gündeme gelmesine neden olmaktadır. Hastalar ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi (GÜTF) kulak burun boğaz (KBB) kliniğine başvuran dudak harici oral kavite ve orofarinks yassı hücreli kanserli hastalar çalışmaya dahil edildi. Olgulara immünhistokimyasal olarak HPV p 16 antikorları uygulandı. Kesitler ışık mikroskobunda değerlendirildi. Bulgular: Ellibeş olguda (%76.4) p16 ekspresyonu negatif, onyedi (%23,6)'sinde pozitif saptandı. Prognostik parametrelerle p16 ekspresyonu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmadı. Fakat orofarengeal kanserlerde sağ kalım açısından HPV pozitif ve negatif grup arasında anlamlı fark görüldü (p=0.032). Sonuç: Hastalık yönetimi ile ilgili olarak, var olan bilgilere göre HPV pozitif oral kavite ve orofarinks kanserlerini daha olumlu sonuçları nedeniyle HNSCC'nin ayrı bir alt grubu olarak düşünebiliriz. HPV pozitif oral kavite ve orofaringeal kanserler HPV negatif hastalığa göre kemoterapi ve radyoterapiye daha iyi cevap verir. HPV 16'nın varlığı/yokluğu prognostik bir belirteç olarak düşünülebilir fakat kullanımı henüz onaylanmamıştır. Oral HPV enfeksiyonu hakkında hala birçok soru araştırılmaktadır. Gelecek klinik çalışmalarda, kanser merkezleri baş-boyun hastalarını HPV statülerine göre sınıflandırmalıdır. Bununla birlikte, özellikle de ana patojenik ajanın bilindiği kanserler için en iyi tedavinin korunma olduğunu daima vurgulamalıyız.
Özet (Çeviri)
Objective: Recent studies showed that human papilloma virus infections may play a role in developing cancer in the oral cavity and oropharynx. The most certain carcinogenic genotype for the head and neck region and the most common high risk HPV genotype, HPV p16, is frequently detected in oropharengeal squamous cell cancers. HPV positive oral cavity and oropharynx cancers are epidemiologically distinct from HPV negative ones, and are characterized by younger age at onset, male predominance, and strong association with sexual behaviors. These observations lead to questions regarding management choices for patients based on tumour HPV status with important consequences on treatment, and on the role of vaccines and targeted therapy over the upcoming years. Patients and Methods: Patients who admitted to the ear nose and throat clinic of the hospital of Gaziantep University the outer lip of the oral cavity and oropharyngeal squamous cell cancer in the study. p16 and HPV antibodies were applied for immunohistochemistry. The sections were examined the light microscopy. Results: P16 was detected in 17 (23.6%) cases, whereas 55 (76.4%) cases showed a negative reaction. There was no significant relationship of p16 with prognostic parameters. But significant differences was seen in survival between the HPV positive and negative groups in oropharyngeal cancer. Conlusions: Regarding disease management, based on the present information, we can consider HPV-positive oropharyngeal cancer as a distinct subset of HNSCC with a more favourable outcome. HPV-positive oral cavity and oropharyngeal cancers seems to be more responsive to chemotherapy and radiotherapy than HPV-negative disease. The presence of HPV 16 can also be thought of as a prognostic marker for enhanced overall and disease-free survival, but its use as a predictive marker has not yet been proven. Many questions about the natural history of oral HPV infection are still under investigation. In future clinical trials, cancer centres should stratify head and neck patients by HPV status. However, we must always emphasise that the best cure against cancer is prevention, especially in those malignancies in which the main pathogenic agent is known.