Demir eksikliği anemisi saptanan çocukların değerlendirilmesi
The evaluation of children with iron deficiency anemia
  1. Tez No: 429208
  2. Yazar: ALİ GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYATA, PROF. DR. AHMET RİFAT ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Iron deficiency anemia, childhood, weakness, lack of appetite
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran ve demir eksikliği anemisi saptanan çocukların değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine, Ocak 2008 ve Ocak 2016 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran ve demir eksikliği anemisi saptanan 0-18 yaş aralığındaki çocuklar hastane bilgi sisteminden tespit edildi. Kayıtlar geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızda 0-18 yaş aralığındaki demir eksikliği anemisi yönünden tetkik edilen 3.692 çocuktan 349'unda (%9,5) demir eksikliği anemisi tespit edildi. Demir eksikliği anemisi büyümenin hızlı olduğu 6 ay-2 yaş ve 12-18 yaş gruplarında daha fazla görülmektedir. 2-18 yaş arasındaki hastalar cinsiyeti açısından incelendiğinde bu yaş grubundaki hastaların büyük çoğunluğunun (%88,3) kız olduğu görülmüştür. Demir eksikliği anemisi olan çocuklar en sık halsizlik, iştahsızlık yakınmalarıyla başvurmuştur. Demir eksikliği anemisi saptanan hastaların %28,9'unda trombositoz saptanmıştır. Demir eksikliği anemisi olan hastaların %87'sinde transferrin saturasyonu düşük saptanmıştır. Sonuç: Demir eksikliği anemisinin erken tanı ve tedavisi toplum sağlığını iyileştirmek için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the this study was to evaluate the children who admitted to Suleyman Demirel University Pediatrics and diagnosed with iron deficiency anemia. Material and Method: Children who admitted to Suleyman Demirel University Pediatrics policlinics between January 2008 and January 2016 and diagnosed with iron deficiency anemia were enrolled to the study. 0 to 18 years old children were detected by the hospital information system and records were analyzed retrospectively. Results: The serum ferritin and hemoglobin levels were measured in 3692 patients with clinical signs and symptoms thought to be due to iron deficiency anemia. Iron deficiency anemia is frequenly seen at 6 months-2 years and 12-18 years old children when growing rate is high. When 12-18 years old children with iron deficiency anemia were analyzed, greate majority of them (88,3%) were girls. Children with iron deficiency anemia admitted to hospital most frequently with weakness and lack of appetite. 28,9% of patients with iron deficiency anemia had trombositosis. 87% of patients with iron deficiency anemia had low transferrin saturation levels. Conclusion: Early diagnosis and treatment of iron deficiency anemia is essential for improving community health.