Türk Ceza Kanununda irtikâp suçu (TCK 250)
Crime of extortion in Turkish Penal Code (ART. 250)
  1. Tez No: 429562
  2. Yazar: EMRE EROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK KEMAL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İrtikâp, İcbar, İkna, Hatadan Yararlanma, Görevin Sağladığı Nüfuz, Görevin Sağladığı Güven, Extortion, Force, Persuasion, Benefit From Mistake, The Authority Provided by Public Office, The Confidence Provided by Public Office
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmamızda Türk Ceza Kanununun 250. Maddesinde düzenlenen irtikâp suçu incelenmektedir. Bu inceleme yapılırken öğretideki çeşitli görüşlere yer verilmiş ve yargı kararları ışığında değerlendirmeler yapılmıştır. Kamu görevlisinin görevinin sağladığı nüfuzu veya güveni kötüye kullanarak ya da mağdurun hatasından yararlanarak haksız bir menfaat elde etmesi irtikâp suçu kapsamında cezalandırılmaktadır. Bu çalışmada tarihsel süreçte irtikâp suçunun nasıl değişim gösterdiği incelenerek 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5237 Türk Ceza Kanununda yer alan irtikâp suçu düzenlemeleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. 6352 sayılı kanun ile Türk Ceza Kanununda yapılan değişikliklerin irtikâp suçunu nasıl etkilediği incelenerek, değişiklikten sonra yargı kararlarının nasıl şekillendiği üzerinde durulmuştur. İrtikâp suçunun Türk Ceza Kanununda düzenlenen rüşvet, görevi kötüye kullanma, dolandırıcılık, yağma gibi suçlardan farkı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The crime of extortion held in Article 250 of the Turkish Penal Code has been examined in our study. While the examining, various opinions on the doctrine and judicial decisions were considered. In the crime of extortion, the public officer is penalized when he/she abuses the authority and trust, which is obtained from his/her position to benefit gains from aggrieved.The crime of extortion examined in the historical progress and the differences between Turkish Penal Code no. 765 and Turkish Penal Code no. 5237 have been analysed. The code numbered 6352 which changes the Turkish Penal Code no. 5237 has been analysed and the changes at the judicial decisions were emphasised.