Tuzla Gölü Havzası'nın (Kayseri) uygulamalı jeomorfolojisi
Applied geomorphology of the Tuzla Lake Basin (Kayseri)
- Tez No: 429561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Tuzla Gölü, Palas, Kapalı Havza, Kayseri, İç Anadolu Bölgesi, Tuzla Lake, Palas, Closed Basin, Kayseri, Central Anatolia Region
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Tuzla Gölü Havzası'nın (KAYSERİ) Uygulamalı Jeomorfolojisi ele alınmıştır. Tuzla Gölü Havzası İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde, Kayseri İli'nin Sarıoğlan İlçesi sınırları içinde yer alır. Çalışma esas itibariyle arazi-gözlem yöntemine dayanır. Ayrıca uzaktan algılama (UA) ve coğrafi bilgi sistemlerinden (CBS) de yararlanılmıştır. İnceleme Alanına en yakın meteoroloji istasyonlarının verileri enterpolasyon, Schreiber yöntemleriyle çalışma sahasına uyarlanmıştır. Çalışma Sahası'nda Anadolu'nun iç kesimlerinde hüküm süren yarı-kurak iklim şartları görülmektedir. Çalışma Sahası'nda tuzlu kireçli topraklar gelişmiştir. Çalışma Alanı'nda doğal bitki örtüsü büyük kısmıyla tahrip olmuştur. Geriye sadece tuza dayanıklı bazı ot-çalı türleri ve su kaynaklarına yakın alanlarda bazı küçük ağaç toplulukları kalmıştır. Kapalı havza özelliği gösteren Çalışma Sahası, birkaç fayla sınırlandırılmış bir çöküntü havzası niteliğindedir. Çalışma Sahası'nın genel jeolojik birimini Kuvaterner yaşlı alüvyonlar oluşturmaktadır. Çalışma sahasının genel morfolojik ünitelerini su bölümü çizgisi sınırını da oluşturan dağlar, havza içerisinde yer alan ve fay çizgilerine denk gelen volkanik koniler, havza içerisinde yer alan göl oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Tuzla Lake Basin (Kayseri) Applied Geomorphology is discussed. Tuzla Lake Basin in the Central Anatolia Region's Department of Kızılırmak, Kayseri Province's Sarıoğlan is located within the boundaries of the Township. Work for all intents and purposes is based on the land-observation method. In addition, remote sensing (UA) and geographic information systems (GIS). Review of meteorological station closest to the data area interpolation, Schreiber method was adapted to work with. Working in the field of inland Anatolia reigned in semi-arid climatic conditions. Working in the field salty calcareous soils of advanced. Most of the natural vegetation in the work area have been destroyed. All that's left is some weed-resistant types and some small trees in areas close to water sources, communities. Closed basin property represents the field of study, is a restricted few overload collapse basin. General geological unit of study field kuaterner old alluvium. The water department of the general morphological study course units forming the boundary line on the mountains, located in the basin and the fault lines of the volcanic cones, located in the basin of the lake.