Ortaöğretim öğrencilerinde dindarlık ve narsisizm ilişkisi (Sinop örneği)
Religiosity and narcissism relation of secondary education students (Sinop sample)
- Tez No: 429568
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Narsisizm, Lise öğrencileri, Sinop, Religiosity, Narcissism, Highschool Students, Sinop
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNDE DİNDARLIK VE NARSİSİZM İLİŞKİSİ (SİNOP ÖRNEĞİ) Merve Feryal Atef Ahmed Abdou ASHMAWY Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Nisan/2016 Danışman: Prof. Dr. Ali Rıza AYDIN Bu araştırmanın amacı, ortaöğretimde okuyan öğrencilerin dindarlık narsisizm ilişkisini bazı bağımsız değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi açıklamaktır. Araştırmanın evreni, 2014-2015 öğretim yılında Sinop İlinde okuyan ortaöğretim öğrencileridir. Araştırmanın örneklemini ise, 12-18 yaş grubunda bulunan, farklı liselerde okuyan 408 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma örneklemine giren öğrenciler, cinsiyet, yaş, okuduğu okul ve sosyo-ekonomik vb. durumu bakımından farklı özelliklere sahip olup, random (tesdüfi) örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Hangi okulda ne kadar öğrenciye anket uygulanacağı ise örneklem sayısının evrene oranlaması ile belirlenmiştir. Sinop ilçelerinde okuyan ortaöğretim öğrencileri bu araştırmanın kapsamının dışında tutulmuştur. Anket verilerinin hem girilmesinde hem de verilerin istatistiksel tekniklerle analiz edilmesinde SPSS (16.0) programı kullanılmıştır. Katılımcıların narsisizm ve dindarlık puan ortalamaları (Xn) ve standart sapmaları (Sn) hesaplanmıştır. Veriler çözümlenirken, varyans analizi (Tek Yönlü ANOVA) ve T-Testi, varyans analizi sonucu önemli bulunan ortalamalar arasındaki farkın hangi gruplar arasında önemli olduğunun belirlenmesinde Post Hoc (Scheffe) testi kullanılmıştır. Hipotezlerin test edilmesinde önemlilik düzeyi“0.05”olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELIGIOSITY AND NARCISSISM OF SECONDARY EDUCATION STUDENTS (SİNOP SAMPLE) Merve Feryal Atef Ahmed Abdou Ashmawy Ondokuz Mayıs University, Institute of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Studies, Master, October/2015 Supervisor: Prof. Dr. Ali Rıza AYDIN The aim of this research is to analyse and state the relation between religiosity and Narcissism of highschool students in terms of some independent variables. The cosmos of the research is the highschool students of Sinop province studied in 2014-2015 academical year. The sample of the research consists of 408 students ,aged 12-18, at different high schools. The students in the research sample have different features on account of their sex, age, school and socio-economic situation, and they have been determined by using random sampling method. That how many students will be applied to the survey and which units have been determined with the proportion of sample number to cosmos. The students studying in towns of Sinop are out of this research. For both data entering and analysing data with statistical techniques the Programme SPSS(16.0) was used. Participants narcissism and spirituality grade avarage (Xn) and standard deviation (sn) calculated. While analysing the data Variance Analyse ( One Way ANOVA) and T-Test and to determine between which groups the difference of the avarages found important as a result of variance anayse Pos Hoc (Scheffe) Test was used. Testing hypothesis materiality level is“0.05”.