Vergi uyuşmazlıklarında tebligat usulü
Notification procedure for tax dispute
- Tez No: 429587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tebliğ, Vergi Hukukunda Tebliğ, Tebligat Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Notification, Notification in Tax Law, Notification Law, Tax Procedural Law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Vergi hukukunda tebligat konusu son derece önem taşıyan bir konudur. Vergi idaresince hesaplanan bir vergi alacağı muhatabına usule uygun olarak tebliğ edilmelidir. Aksi takdirde alacağın kesinleşmesi aşaması olan tahakkuk ve tahsil sürecine geçilemeyecektir. Tebliğ işleminin kanunun öngördüğü usulde yapılması gerekir. Türk hukukunda tebligata ilişkin genel kanun 7201 sayılı Tebligat Kanunu'dur. Ancak bu kanunda mali tebliğlerin kendi özel kanunlarında yer alan hükümlere göre yapılacağı belirtilmiştir. Vergilendirme süreci ile ilgili olup hüküm ifade eden tüm belgeler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yer alan hükümlere göre tebliğ edilmelidir. Uygulamada genel olarak tebliğ vazifesi ile görevli memurlar hem Tebligat Kanunu'na göre hem de Vergi Usul Kanunu'na göre tebliğ gerçekleştirmektedir. Ancak çoğu zaman bu iki kanun hükümleri karıştırılmaktadır. Özellikle mali tebliğlerin Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilmesi yanılgısına düşülmektedir. Bu çalışmada Vergi Usul Kanunu'nda yer alan tebliğ düzenlemeleri ayrıntıları ile açıklanmıştır. Danıştay kararları kapsamında uygulamada yaşanan sorunlara değinilmiştir. Ayrıca Vergi Usul Kanunu'ndaki düzenlemelerin Tebligat Kanunu hükümleri ile karşılaştırılması yapılarak her iki kanun arasındaki farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Notification in tax law is of significant importance. Taxes calculated by the tax administration must be duly notified to the addressee. Otherwise it is not possible to proceed to the final stages of tax claim which are realization and collection. Notification process must be performed in a way that is prescribed in notification law (no: 7201), which is the general law on notification matters. However this law indicates that fiscal notifications are to be made according to the provisions in their specific law. All the normative document relevant to the taxation process must be notified pursuant to the provisions in the tax procedural law (no: 213). In practice, notifications are performed by the officials according to the both notification law and tax procedural law. However provisions of these two laws can be mixed. Especially fiscal notification wrongfully made according to provisions in notification law. In this paper, regulations of notification in tax procedural law will be explain in detail. Problems faced in practice will be touched upon in the light of case law of the Council of State. Besides, differences in tax procedural law and notification law will be underlined by making comparison of these two laws.