Yargı kararları ve yasal metinler ışığında Türkiye'deki yerel yönetim özerkliğinin tarihsel seyri
İn the light of court decisions and legal texts; the historical course of autonomy of local governments in Turkey
  1. Tez No: 429588
  2. Yazar: CEM ANGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YAKUP GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, İdari Özerklik, Vesayet, İdari Vesayet, Yerel Yönetimlerin Tarihçesi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez çalışması ülke gündeminden hiç düşmeyen ve mevzuatı üzerinde sık sık değişiklikler yapılan yerel idare birimlerini tarihsel, yasal ve anayasal metinler ile yargı kararları ışığında ele almayı ve özerklik kavramı üzerinden analizini yapmayı öngörmektedir. Bu anlamda tezin yazılma gerekçesi Türkiye'de yerel yönetimlerin idari özerkliğinin neden çok fazla kırılgan, zayıf ve silik bir yapıda olduğunu ortaya koyabilmek üzerinedir. Çalışmada idari özerkliğin tarihsel, anayasal, yasal, yargı kararları ve uluslararası örgütlerin bakışı açısından bir portresi çizilmiş; bu portrenin Türkiye'deki mevcut durum ve uygulamayla uyuşup uyuşmadığı tespit edilerek, uyuşmayan kısımların altı çizilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Osmanlı dönemi hukuki düzenlemelerinde yerel özerkliğin neredeyse yok denilebilecek kadar silik olduğu, Cumhuriyet döneminde ise yerel yönetim düzenlemelerinin, yerel yönetimleri merkezin uzantısı haline getirebilecek bir içeriğe sahip olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca ele alınan yargı kararlarında merkezi yönetimin, yerel işleri yerel yönetimlere göre mali yetersizlik, personel eksikliği, kamu yararı ve geneli ilgilendiren hizmet alanı gibi gerekçelerle daha iyi yapabileceğinin belirtildiği görülmüş olup, bu durumun merkezi idarenin elini, yerel yönetimlere karşı daha da güçlendirebilecek bir husus olduğunun altı çizilmiştir. Son olarak çalışmada, yerel yönetimlere ilişkin son yasal düzenlemelerin arkasındaki motive edici unsurun kaynağını tespit etme hedefi güdülmüş; idari özerklik anlayışının arka planında uluslararası örgütler olan Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IMF, OECD, Avrupa Konseyi gibi örgütlerin ve bu örgütlere ait çeşitli politikaların etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is designed to deal with the local government units, which are always on the country's agenda and on the regulations of which frequent changes are applied, through historical, legal and constitutional texts and in the light of judicial decisions, and to analyse it through the concept of autonomy. In this sense, the rationale for the writing of thesis is the need to reveal why the administrative autonomies of local governments in Turkey are so fragile, weak and obscure. In the study, the administrative autonomy's portrait has been drawn from the viewpoint of historical, constitutional, legal and judicial decisions as well as international organizations; and whether this portrait fits the current situation in Turkey has been established, and the mismatched parts have been underlined.In this context, it has been observed that there is almost no local autonomy in the legislations in Ottoman and Republican legal regulations and that the local government regulations have a content that can make the local administrations an extension of the centre. It has been seen that it has been reported in the judicial decisions handled that the central government could conduct the local services and works better than the local administrations due to the fiscal incompetence, lack of staff, public benefit and area of service appealing to the public. It has also been underlined that this case could put the central government in a stronger position than the local governments. Also in the study, the aim has been to determine the source of the motive behind the latest legal regulations concerning the local administrations; and it has been realized that in the background of the administrative autonomy are the European Union, World Bank, IMF, OECD and European Council and the various policies regarding these institutions. Key Terms: Local Administration, Administrative autonomy, guardianship, administrative guardianship, History of Local Governments