Yapılandırmacı öğrenme tabanlı etkileşimli doğrudan öğretim yaklaşımının deneysel bir uygulaması: Kimyasal türler arası etkileşimler
An experimental implementation on interactive direct teaching based on constructivist learning (IDTCL): Interactions between chemical species
  1. Tez No: 429609
  2. Yazar: ERSEN ELGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme, doğrudan öğretim, etkileĢimli doğrudan öğretim, yapılandırmacı öğrenme tabanlı etkileĢimli doğrudan öğretim yaklaĢımı (YÖTEDÖ), constructivist learning, direct teaching, interactive direct teaching, interactive direct teaching based on constructivist learning (IDTBCL)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dünya çapında genişçe kullanılan kurumsal öğretim programları, ezbere dayalı öğrencinin pasif bir konumda olduğu öğretmen merkezli geleneksel öğretim yöntemlerinin yaygın uygulama örneklerine konu olmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın temel amacı, öğretmen merkezli geleneksel öğretim uygulamalarında anlamlı öğrenmenin gerçekleşmesi sağlamak üzere öğrencinin öğretimin merkezine daha etkin olarak çekilebileceği alternatif yaklaşımın geniş bir örneklem ve temsili bir konu üzerinde uygulamasını yapmak ve yaklaşımın başarısını birçok boyuttan değerlendirmektir. Kavrama düzeyinde öğrenmenin gerçekleşmesi esas alan yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı, bu temel amaç doğrultusunda etkileşimli doğrudan öğretim modelinin uygulama sistematiğine uyarlanmış ve böylece zihinde yapılanmayı gerçekleştirecek yeni ve geleneksel öğretim ortamlarında uygulanabilir etkili bir öğretim yaklaşımı önerilmiştir. Uygulama konusu olarak 'Kimyasal türler arası etkileşimler' ünitesi seçilmiştir. Bu çalışmanın örneklem grubunu, Kars ilindeki bir devlet lisesinde öğrenim gören 150 öğrenci oluşmaktadır. Katılımcılardan 30'u kontrol, 120'si deney grubu olarak seçilmiştir. Uygulama, kontrol gruplu ön test-son test şeklinde yarı deneysel bir araştırma desenine göre gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna düz anlatımın ağırlıklı olduğu geleneksel (davranışçı) yöntem, deney grubuna ise yapılandırmacı öğrenme tabanlı etkileşimli doğrudan öğretim (YÖTEDÖ) yaklaşımı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunda öğretim etkinlikleri aynı öğretmen tarafından 4 haftalık sürede yürütülmüştür. Uygulama öncesinde ve sonrasında kontrol ve deney gruplarına 'Kimya başarı testi' ve 'Kimya tutum ölçeği' uygulanmıştır. Ayrıca uygulama sonunda deney grubuna 'Yönteme karşı tutum ölçeği' uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, deney ve kontrol grupları arasında akademik başarı ve kimya dersine karşı tutumları açısından anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
World-wide formal teaching programs involve the teacher-centered application of traditional methods that take memorization as a basis and cause the students to be in a passive position. Therefore, the basic purpose of the present study is to determine learners' position in terms of mental arrangement and realization of meaningful learning in teacher-centered learning environments. In addition, in order to achieve a constructivist change in terms of learning, a comprehensive change should be realized beyond just understanding. For that purpose, the present study aims at proposing a new model based on rearrangement of interactive direct teaching approach or effective instruction on the basis of the constructivist learning. The unit to be instructed during the study was determined as“interactions between chemical species”. The sample group of the study consisted of 150 students attending to a state high school in Kars. Control group involved 30 students while the experimental group involved 120 students. The study had a quasi-experimental research model and it had a pre test–post test research design with a control group. In the control group, the teacher instructed through traditional (behaviorist) method using basically presentation technique; in the experimental group, the teacher applied interactive direct teaching based on constructivist learning (IDTBCL). Both experimental group and the control group were instructed by the same teacher. The study lasted for four weeks. Both groups were given a“Chemistry Achievement Test”and an“Attitude Test towards Chemistry”before and after the implementation of the study. In addition, the experimental group was given an“Attitude Test towards the Method.”At the end of the research study, it was found out that there was a significant difference between the experimental and the control group in terms of their academic success and their attitudes towards chemistry lesson.