Küme destekli bireyselleştirme tekniğinin yedinci sınıf öğrencilerin rasyonel sayılar konusundaki başarılarına ve matematiğe yönelik kaygı,tutum ve özyeterlik algılarına etkisi
The effect of team-assisted individualization technique on 7th grade students' achievement in rational numbers and anxiety, attitude and self efficacy perceptions towards mathematics
- Tez No: 429616
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küme destekli bireyselleĢtirme tekniği, matematik baĢarısı, matematik kaygısı, matematiğe yönelik tutum, matematik özyeterlik algısı, Team-assisted individualization technique, mathematics achievement, mathematics anxiety, attitude towards mathematics, mathematics selfefficacy perception
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı işbirlikli öğrenme tekniklerinden küme destekli bireyselleştirme tekniği ile yapılan rasyonel sayılar konusunun öğretiminin yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, matematiğe yönelik kaygı, tutum ve özyeterlik algılarına etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışma, 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılında bir devlet ortaokulunun yedinci sınıfında öğrenim gören toplam 72 öğrenci ile yürütülmüştür. İlköğretim matematik öğretmeni olan araştırmacı tarafından rasyonel sayılar konusunun öğretimi, 38 öğrenciden oluşan deney grubuna küme destekli bireyselleştirme tekniğine göre, 34 öğrenciden oluşan kontrol grubuna ise mevcut öğretim yöntemine göre yapılmıştır. Araştırma grubunun seçiminde uygun örnekleme yöntemi dikkate alınarak araştırma, araştırmacının matematik öğretmeni olarak görev yaptığı devlet ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Uygulama mevcut öğretim programına bağlı kalınarak altı hafta sürmüştür. Çalışmanın verileri deney ve kontrol grubuna öntest ve sontest olarak uygulanan Rasyonel Sayılar Başarı Testi, Matematik Kaygı Ölçeği, Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği ve Matematik Özyeterlik Algısı Ölçeği yardımıyla toplanmıştır. Ayrıca öğrencilerin uygulanan tekniğe yönelik görüşlerini ortaya çıkarmak için Öğrenci Mülakat Formu kullanılmıştır. Öğrenci Mülakat Formu deney grubundan seçilen ve farklı düzeylerde başarı gösteren dokuz öğrenciye uygulanmıştır. Nicel verilerin çözümlenmesinde betimsel ve kestirimsel istatastiksel yöntemler kullanılırken, nitel veriler betimsel tarzda sunulmuştur. Çalışma sonucunda deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilere göre rasyonel sayılar konusunda daha başarılı oldukları, matematiğe yönelik daha az kaygı duydukları ve matematik özyeterlik algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Matematiğe yönelik tutum açısından elde edilen veriler incelendiğinde, deney grubunun puanlarında bir miktar artış görülmesine rağmen deney ve kontrol grubu arasında bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Deney grubundan seçilen öğrencilerle yapılan görüşmelerde öğrencilerin çoğu uygulanan yöntemin başarılarına, kaygılarına, tutumlarına ve özyeterlik algılarına olumlu etki ettiğine yönelik görüşlerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out as to whether the subject of rational numbers, taught with team-assisted individualization technique as one of cooperative learning techniques, has any impact on academic success and anxiety, attitude and self-efficacy perceptions towards mathematics of seventh grade students. The study was conducted in the first semester of 2013-2014 academic year with a total of 72 students in the seventh grade at a state secondary school. The teaching of rational numbers class was taught by the researcher, who is an elementary school mathematics teacher, to the experimental group consisting of 38 students by employing individualized instruction method, whereas the control group consisting of 34 students was taught the same subject using the conventional educational method. By taking into account the appropriate sampling in selection of the survey group, the research was carried out in the state school where the researcher works as mathematics teacher. The survey lasted for six weeks adhering to the existing curriculum. The Data for the study were collected with the help of pretests and posttests held for the experimental and control group and scales, such as Rational Numbers Achievement Test, Math Anxiety Scale, Attitudes Towards Mathematics and Mathematics Self Efficacy Perception Scale. In addition, Student Interview Forms were used to find out about the perceptions of the students towards the applied technique. Student Interview Forms were filled out by nine students who were selected from the experimental group and showed success at different levels. In the analysis of quantitative data, both descriptive and predictive statistical methods were employed, while qualitative data were presented in descriptive way and without any changes. At the end of the research, compared to students in the control group, it has been observed that students in the experimental group were more successful in rational numbers subject, that they had less anxiety towards mathematics and higher perception of self-efficacy in mathematics. When the obtained results are examined in terms of the attitude towards mathematics, although the experimental group showed a relatively small increase in this regard, it has been determined that the difference between the control group and the experimental group was rather insignificant. In the interviews conducted with the students selected from the experimental group, most of the participants pointed out that the employed method affected positively their success, anxiety, attitude and self-efficacy accordingly.