Ortaöğretim düzeyinde ters yüz sınıf uygulamalarının akademik başarı üzerine etkisi ve öğrenci deneyimlerinin incelenmesi
An investigation into the effects of flipped classroom applications on the academic success and experiences of the students at secondary school
- Tez No: 429617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf Modeli, Tersine Eğitim, Odak GörüĢme, Flipped Classroom Model, Inverted Classroom, Focus Group Interview
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzdeki teknolojik değişimler, eğitimi sınıf dışına taşımaya başlayan birçok yöntemin ortaya çımasına neden olmuştur. Bu yöntemlerden biri son zamanlarda sıkça duyulan Ters Yüz Sınıf (TYS) modeli' dir. TYS, genel olarak öğrencilerin dersi video aracılığıyla sınıf dışında izlediği bir sistemdir. Sınıf içi zamanda ise bireysel ya da grup şeklinde çeşitli etkinlikler yapılır. Bu kavram basit şekliyle evde okul çalışması, okulda ev çalışması olarak tanımlanır. TYS hakkındaki bu çalışmanın amacı; ters yüz sınıf uygulamalarının öğrenci başarısına etkisini incelemektir. Ayrıca öğrencilerin ters yüz sınıf uygulamalarına yönelik görüşlerini ortaya çıkarılması da amaçlanmıştır. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte yer aldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Mardin' in Mazıdağı ilçesinde yer alan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' nde 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 27 kız öğrenciden oluşturmaktadır. Araştırmada öğrenciler iki öğrenme ortamı için rastgele deney ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubunda öğrencilere konu hakkında video verilerek evde izlemeleri istenmiş ve okulda etkinlik ve uygulama yapmaları desteklenmiştir. Kontrol grubunda ise öğrenciler okulda dersi dinleyip evde konu hakkında uygulama yapmaları sağlanmıştır. Her iki gruptaki öğrencilere ön ve son başarı testi uygulanmıştır. Başarı testi sonuçlarına göre gruplar arası farklılıklar analiz edilmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin TYS hakkında bilgi sahibi olan ve video izleyen 13 öğrenciden görüşler alınarak 4 hafta boyunca odak grup görüşmesi yapılmıştır. Öğrencilerden edinilen görüşme verileri üzerinde TYS uygulamalarının avantaj ve sınırlılıklarını ortaya çıkaracak biçimde analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgular deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarı puanlarının farklılaşmadığını göstermiştir. Ancak öğrencilerin modeli beğendikleri, diğer derslerde de kullanılması gerektiği ve motivasyonu artırdığı düşünceleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrenciler, modelin uygulanması için teknolojik desteğin, iyi planlanmış sistemin ve öğretmen ile öğrencilerin doğru bir şekilde bilgilendirilmesinin gerektiğini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Latest technological advancements have brought about a wide range of methods aimed to convey education to out-classroom settings. Of these, 'Flipped Classroom' is a novel method which has recently become highly popular in the realm of education. This method includes a system in which the students follow their courses by watching videos at out-classroom settings. Additionally, during in-classroom sessions, various in-class activities including group- and pair-work activities are performed. In basic terms, this method is based on the dichotomy of“doing school-based study at home”and“doing home-based study at school”. The aim of this study was to investigate the effects of Flipped Classroom applications on the student success as well as to analyze the student feedbacks regarding the use of these applications. The research design was based on the mixed-method approach including both qualitative and quantitative research methods. The study sample consisted of 27 students pursuing their high school education at Farabi Vocational and Technical High School, Mazidagi, Mardin, in the academic year 2014-2015. The students were randomly divided into two groups as the experimental and control groups for both learning environments. The students in the experimental group were assigned to watch the target videos at home and to perform follow-up activities at school. On the other hand, the students in the control group were assigned to follow their conventional school courses and to perform follow-up activities at home. The students in both groups were administered pre- and post-tests. By using the outcomes of the pre- and post-tests, the effect of Flipped Classroom was analyzed based on the correlations established between the groups. In addition, the 13 students that were well-informed about Flipped Classroom applications and watched the assigned videos on a regular basis were asked to reflect their views and were administered focus group interviews for a period of 4 weeks. To investigate the advantages and limitations of Flipped Classroom applications, a content analysis was performed by using the data obtained through interviews made with the students. The results indicated that there was no significant difference between the two groups in terms of academic success rate. However, it was revealed that the students had positive attitudes towards the Flipped Classroom method and believed that this method should be utilized for other school subjects as well and that the use of this method increased their motivation. On the other hand, the students considered that the applicability of this method relies on adequate technological equipment as well as a well-established system and that the teachers and students need to be trained in an appropriate manner for being able to use this method.