Küme destekli bireyselleştirme tekniğinin çember ve daire konusunda 7. Sınıf öğrencilerinin başarı, kalıcılık ve tutumlarına etkisi
The effects of team-assisted individualization technique on 7rd grade students' achievement, retention and attitude in circle subject
  1. Tez No: 502426
  2. Yazar: EMRE AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SELAMET KIRMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğretim, küme destekli bireyselleştirme, matematik eğitimi, tutum, kalıcılık, cooperative learning, team-assisted individualization, mathematics education, attitude, retention
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin çember ve daire konusunun öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin küme destekli bireyselleştirme tekniğinin akademik başarı, tutum ve kalıcılığını belirlemektir. Yöntem: Çalışma Erzurum ilinde bulunan bir ortaokulda yapılmıştır. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmada bir deney grubu ve bir kontrol grubu yer almıştır. Deney grubuna 8 kız 12 erkek ve kontrol grubunda 9 kız 11 erkek öğrenci bulunmaktadır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen güvenirliği Cronbach Alpha ile hesaplanarak 0,819 olarak bulunan akademik başarı testi, Ural (2007) tarafından güvenirliği ve geçerliliği araştırılan matematik tutum ölçeği ön test son test olarak uygulanmıştır. Çalışmadan dört hafta sonra başarı testi kalıcılık testi olarak kullanılmıştır. Bulgular: Verilerin analizinde KDB tekniğini ön test son test karşılaştırmak için bağımlı örneklem t-testi ve KDB tekniği ile mevcut yöntemi karşılaştırmak için ise bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak p değeri 0.05 olarak alınmıştır. Sonuç: Verilerin analizi sonucunda akademik başarı, tutum ve kalıcılık açısından KDB tekniğinin öğrencilerin üzerinde olumlu etkiler bıraktığı tespit edilmiştir. KDB tekniği ile mevcut yöntem arasında ise KDB tekniği lehine anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to compare cooperative learning method that team-assisted individualization (groups) with current methodl teaching in terms of achievement, attitude and retention in teaching statistics and probability subjects to elementery school 7th grade students. Method: The study was performed in a secondary school of Erzurum. Pre-test and post-test controlled guasi-experimental design was applied in the study. The study was consisted of an experimental group and a control group. There were 8 female 12 male students in experimental group and 9 female 11 male students in control group. Academic achievement test developed by researcher and the reliability of this test is based on Cronbach Alpha calculation which is 0.819, mathematics attitude scale whose reliability and validity is researched by Ural (2007) are applied as pre-test and post-test as the means ofcollection of data. Achievement test is applied as retention test four weeks after the study. Findings: In the analysis of data, paired t-test was used to compare the team-assisted individualization (TAI) technique with pre-test and post-test while independent t-test was used to compare TAI technique with traditional method. P value was accepted as 0.05 as a level of accuracy. Results: It was concluded that TAI technique had a positive effect on students in terms of their academic success, attitude and persistence as a result of the data. Meaningful differences were obtained in favor of TAI technique between TAI technique and traditional method