Vezirköprü/Oymaağaç Höyük Demir Çağı seramikleri
Iron Age pottery from Vezirköprü/Oymaağaç Höyuk
  1. Tez No: 429651
  2. Yazar: MEHMET ALİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Oymaağaç, Nerik, Demir Çağı, Seramik, Kuzey-Orta Anadolu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 578
Özet
Anadolu Kronolojisinde, Hitit İmparatorluğu'nun (yaklaşık olarak MÖ 1190) yıkılmasının ardından başlayarak İskender'in Anadolu'yu fethiyle (MÖ 330) sona erdirilen dönem Demir Çağı olarak tanımlanmaktadır. Anadolu'da devam eden kazılardan elde edilen sonuçlar ışığında Demir Çağı kronolojisi şekillenmektedir. Kronolojik dizin içine yerleştirilmeye çalışılan bulguların karşılığında tanımlanabilecek halklar oldukça tartışmalıdır. Bu çalışmada Kuzey-Orta Anadolu olarak tanımlayabileceğimiz bölgede yer alan Vezirköprü/Oymaağaç Höyük Seramikleri incelenmiştir. Oymaağaç Höyük'te sürdürülen kazılarda, şimdiye kadar net olarak tanımlanan bir Demir Çağı konteksti açığa çıkarılamamıştır. Kendi döneminde 'silo' olarak kullanıldığı düşünülen çukurlardan elde edilen seramikler, Orta Anadolu Bölgesi'nde güvenilir stratigrafilere sahip yerleşimler ışığında değerlendirilmiştir. Oymaağaç seramikleri içinde belirlenen mal, form ve bezeme grupları karşılaştırma metoduyla tarihlendirilmeye çalışılmıştır. Böylelikle Oymaağaç Höyük Demir Çağı tabakalarının bölge kronolojisi ve yerleşim şeması içindeki yerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma içinde belli bir etnisite gözetmeksizin ele alınan seramiklerin benzer ve farklı özellikleri açıklanmaya çalışılmıştır. Analitik çalışmalarla desteklenen bulgular, bölgede yaşayan halkların seramik üretim teknolojileri ile ilgili de bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Anatolian chronology, the period which is generally started after the collapse of the Hittite Empire (about 1190 B.C) and ended by the Great Alexander's conquest of Anatolia is called The Iron Age. The Iron Age chronology has still been formed by the findings of ongoing excavations in Anatolia. According to the findings which are tried to be put in this chronological index, the definitions of peoples become debatable. This study has investigated the ceramics of Vezirköprü/Oymaağaç Höyük at North-central Anatolia region. Obviously defined Iron Age context yet to be defined has not been uncovered in the ongoing excavations in Oymaağaç Höyük . The ceramics which were supposed to be obtained from the pits called silo at their own period, have been evaluated as valid stratigraphic habitats. Ware, shape and decoration of Oymaağaç Höyük ceramics were tried to be dated thorough comparison methods. Thus the goal of this study is to determine the significance of the layers of the Iron Age in Oymaağaç Höyük while determining the chronology and the habitat scheme of the region. The studyhas tried to clarify the similarities and differences of characteristics of ceramics without taking any particular ethnicity into consideration. Supported by the findings of analytic studies, the present study provides some information about the ceramic production technology used by the people who lived in this area.