Üstkurmaca ve metinlerarasılık bağlamında Michael Kleeberg'in 'Ein Garten im Norden' adlı romanı
The novel 'Ein Garten im Norden' by Michael Kleeberg in the context of metafiction and intertextuality
- Tez No: 429662
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL UYANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Michael Kleeberg, Üstkurmaca, Metinlerarasılık, Kontra-Gerçek Tarih, Michael Kleeberg, Metafiction, Intertextuality, Counterfactual History
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tezin amacı, günümüz romanının ana kurgu eğilimlerinden olan üstkurmaca ve metinlerarasılığı örnek bir yapıtta göstermeye çalışmaktır. Bu amaçla Michael Kleeberg'in Ein Garten im Norden adlı romanı odağa alınmıştır. Öncelikle yazarın poetikası, romanla ilgili çalışmalar kısaca özetlenerek, bu iki eğilimin beslendiği ana kaynak olan“postmodernizmin”kısa bir tarihçesi verilmiştir. Postmodernizmin, sadece kültürel yaşamın farklı alanlarını değil, aynı zamanda felsefeden toplumbilime, ekonomiden politikaya, mimariden güzel sanatlara ve yazına kadar çok geniş bir alanı etkilediği görülmüştür. Ein Garten im Norden'de ön plana çıkan üstkurmaca ve metinlerarasılık gibi iki temel özellik hakkında bilgi verilerek metin odaklı bir okuma yapılmış, bu bağlamda metin içi alıntılarla bu okumalar desteklenmiştir. Konjonktürel tarihin, romanda kontra-gerçeklik olarak varlığı ve metinlerarası ilişkiler nedeniyle metni aşkın yöntemlere başvurulmuştur. Kısaca söylemek gerekirse Kleeberg'in, Ein Garten im Norden'de üstkurmaca ve metinlerarasılığın sağladığı özgürlüğü kullanarak, postmodern romanın başarılı bir örneğini ortaya koyduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to indicate metafiction and intertextuality, which are each one of the main fiction trends of contemporary novel on an example. For this purpose, the novel Ein Garten im Norden of Michael Kleeberg has been focused. Firstly, after a brief summary of author's poetics and works related to novel, a short history of“Postmodernizm”which is the main source nourished by these two trends, has been given. It has been seen that Postmodernizm does not only influence the various fields of cultural life, but also a very wide area from philosophy to sociology, from economics to politics, from architecture to fine arts and letters. The information about two main features like metafiction and intertextuality, in Ein Garten im Norden, is given and a text-oriented reading approach is used; in this context these readings are supported by in-text citations. On account of the presence of the cyclical history in the novel as counterfactual and intertextual relations, the text-transcendental methods have been applied. In short, it has been determined that Kleeberg has created a successful example of the postmodern novel by using the freedom in Ein Garten im Norden, which is provided by metafiction and intertextuality.