Galatia (Galatya) bölgesi Pessinus darplı sikkeleri
The coins from Pessinus in Galatian (Galatya) region
- Tez No: 429663
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT BAŞARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sikke, Pessinus, Kybele, Coin, Pessinus, Kybele
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
“Galatia (Galatya) Bölgesi Pessinus Darplı Sikkeleri ”, Anadolu kökenli Kybele Kültü için önemli olan Pessinus Antik Kentinin ve Bölgenin, tarihi, ekonomik, dini ve sosyal yapısını yansıtması açısından önemli örneklerdir. Çalışma, Galatia Krallığı (İÖ 1. yy. ın ortaları) döneminde; sikkelerin ön yüzünde yer alan ve en erken tip olan, yan yana duran Kybele –Attis büstünden başlayarak sırasıyla, Tyche büstü, Attis büstü, defne taçlı Apollon başı ve ΘΕA IΛEA yazılı Kybele'nin kalathoslu büstünü temel alarak oluşturulmuştur. Bu dönemde arka yüzde yer alan aslan figürü, Pessinus için Kybele Kültünün bir yansıması ve ilk Lydia sikke örneklerinde görülen aslanın kutsallığının ve Neolitik dönemden beri devam eden Ana tanrıçayla ilişkisinin önemini yitirmediğinin bir göstergesidir. İmparatorluk dönemi ise; temelde imparator kronolojisine göre ve her imparatorun bastığı sikkelerin arka yüz tipine göre oluşturulmuştur. Bu dönem sikkelerinin bazı örneklerinde“Tolistobogi”gibi Galat boylarının isimleri yer alırken, bazı darplarda ise, eyalet yöneticisi Vali/ Legatus isimleri de görülmektedir. Arka yüzlerinde Basilia, Annius Afrinus, Priscus gibi Vali isimleri bulunan sikkeler, bölgenin siyasi ve askeri yapısını aydınlatmada son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
“The Coins from Pessinus in Galatian (Galatya) Region”are important samples, since they reflect the historical, economic, religious and social structure of ancient Pessinus, a town which is widely known for the cult of Kybele. This study has been formed on the basis of portraits depicted on the obverse of the coins of the Galatian Kingdom (in the middle of the 1st century BC) starting from the double portraits of Kybele and Attis, as the earliest type, and respectively the portraits of Tyche, Attis, Apollon with laurel wreath and the portrait of Kybele with kalathos with the inscription of OEA IAEA on it. In this period, the depiction of the lion on the reverse reflects the importance of the cult of Kybele for Pessinus, and it attests a continuity of holiness of the lion and importance of its relation to goddess since the Neolithic Age. The imperial period essentially follows the imperial chronology, based on the imperial portrait on the obverse. Some types of these imperial coins, such as those of the Tolistobogians, include the names of a Galatian tribe on their reverse; at times, the name of the provincial governor is also given, such as that of (Helvius) Basilia, Annius Afrinus or Priscus. Moreover, references to one of the cults of Pessinus may be encountered. The reverse sides thus often add to our understanding of the political or cultural life in the west of the province of Galatia.