Charles Percy Snow'un The Lıght and The Dark, The New Men ve Corrıdors of Power adlı romanlarının Marksist edebiyat eleştirisi bağlamında incelenmesi
A study of Marxist criticism in Charles Percy Snow's novelsThe Light and The Dark, The New Men and Corridors of Power
- Tez No: 429666
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Charles Percy Snow, The Light and the Dark, The New Men, Corridors of Power, Marksist edebi eleştiri, Charles Percy Snow, The Light and the Dark, The New Men, Corridors of Power, Marxist literary criticism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada yirminci yüzyılın önemli İngiliz romancılarından Charles Percy Snow'un The Light and the Dark, The New Men ve Corridors of Power adlı eserleri Marksist edebiyat teorisi açısından incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Marks ve Engels'ten Terry Eagleton'a kadar uzanan Marksist edebiyat teorisinin gelişim süreci, geniş bir yelpazede incelenmiştir. İkinci bölümde, Charles Percy Snow'un edebi kariyeri ve siyasi görüşleri ele alınmıştır. Yirminci yüzyılda İngiltere'yi etkileyen ve romanların omurgasını oluşturan toplumsal, siyasi ve ekonomik olaylar üzerinde durulmuştur. Bir romancı olarak Snow'un teknik ve tematik yönleri irdelenmiştir. Marksist edebiyat eleştirisinin yansıtma teorisinden hareketle kurgusal dünya ile gerçek dünya arasında hem karakterler hem de olaylar açısından pek çok benzerlik saptanmıştır. Üçüncü bölümde, The Light and the Dark, The New Men ve Corridors of Power Marksist edebiyat eleştirisi ışığında incelenmiştir. Snow'un toplum eleştirisi incelenen romanları üzerinden sunulmuştur. Romanlardaki toplumsal kontrol mekanizmaları ele alınmıştır. Romanların Batının kapitalist sistemine nasıl karşı çıktığı, ayrıca toplumdaki insanları kontrol etmeye yönelik toplumsal, ekonomik veya politik pratikler konusunda okurda farkındalık yaratmaya nasıl hizmet ettiği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, we have tried to analyse The Light and the Dark, The New Men and Corridors of Power by Charles Percy Snow, one of the twentieth century English novelists, in the light of Marxist literary theory. The study is divided into three main chapters. In Chapter One, the developmental process of Marxist literary theory from Marx and Engels to Terry Eagleton, has been studied in a wide range. In Chapter Two, Charles Percy Snow's literary career and his political view are handled. The social, political and economic events that influenced England in the twentieth century and formed the backbone of his novels are focused on. As a novelist, Snow's technical and thematic aspects are given. From the theory of reflection in Marxist literary criticism it is determined that there are many parallelisms between fictional world and factual one in respect to both characters and events. In Chapter Three, The Light and the Dark, The New Men and Corridors of Power are investigated in the light of Marxist Literary Theory. The social criticism of Snow is presented through his novels under consideration. The social control mechanisms in the novels are handled. How these novels challenge the Western capitalist system and how they also serve to create a kind of awareness in readers about social, economic and political practices to control the members of the society are questioned.