Kur'ân-ı Kerîm'de üstünlük olgusu
Superiority in Quran
  1. Tez No: 429670
  2. Yazar: CUMHUR DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Üstünlük, İnsan, Peygamber, Quran, Superiority, Human, Prophet
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in üstünlüğü ifâde etmek için kullandığı kelimelerin başında“fadl”kökünden türeyen fiiller gelmektedir. Kur'ân'ın bu amaçla kullandığı kalıp“ismi tafdil”dir. Bunların dışında Kur'ân'ın üstünlüğü ifâde etmek için kullandığı farklı yöntemler de mevcuttur. Kur'ân tüm kemâl vasıfların Allah'a (c.c.) âit olduğunu ifâde etmekle beraber mahlûkât içerisinde üstünlüğe dâir bir hiyerarşinin var olduğuna işâret etmektedir. Yaratılmışların en üstünü“insan”olup insanlığın zirvesinde ise Peygamberler, hâssaten de sonuncuları olan Hz. Muhammed (s.a.s.) bulunmaktadır. Peygamberlerin (a.s.) dışındaki insanlar arasına üstünlük kriteri olarak“îmân”,“ilim”ve“takvâ”olguları koyulmuştur. İnsanların üstünlük sebebi olarak kabul ettikleri soy, millet, renk, dil vs. olgular hakîkatte insanın menfaatine olan farklı amaçlara hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
The first of the words which the Holy Quran uses to explain the superiority are the verbs based on the root of“fadl”. In this purpose Quran uses the term“ism-i tafdil”. Except these there are also different ways which Quran uses to explain the superiority. Although the Quran explain that all the perfect skills refer to Allah (c.c.), it's also mentioned that there is a hierarchy about the superiority among the creatures. The best supreme created creature is“human”, the top of all the humans are the prophets, especially Hz. Muhammed (s.a.s.) the last prophet. Except the Prophets, there are superiority criterias named“faith”,“science”and“taqwa”among the humans. There are facts like race, nation, colour, language etc. in common belief of superiority; but in fact these only serve different purposes of human benefit.