Hz.Muhammed Döneminde öldürülenler
During the term of the Prophet Muhammad killed
- Tez No: 429671
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AĞIRMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Tarih, Religion, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Hukuk, Diyet, Kısas, Politics, Law, Blood Money, Lex Talionis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Medine'ye hicret, Mekke'de ilan edilen manifestoya bambaşka bir ivme kazandırmıştır. Mekke'nin sınırlandırıcı muhalefetinden uzaklaşan Hz. Muhammed Medine'de kolektif şuur kazandırdığı inananlarıyla hukuki, siyasi, askeri, mali ve içtimai her alanda kurumsallaşmaya gitmiş, Müslümanlara ümmet kimliği kazandırmıştır. Bu süreci yakından takip eden Mekke ve Medine muhalefeti ise askeri, siyasi ve mali olanaklarını kullanarak, bulduğu her fırsatta İslam peygamberini ve ümmetini hedef almıştır. Bu karşı duruş, taraflar arasında gerilime yol açmış, kontrol altına alınamayan, doğru yönetilemeyen ferdi ve içtimai düşmanlıklar çatışmaya yol açmıştır. Bundan dolayı Hz. Peygamber döneminde öldürülen bireyleri tespit etmek, O'nun siyasi, askeri ve hukuki kişiliğini ortaya koymak demektir. Çalışmada ayrıca zina, kısas, ahde vefa, siyaset gibi terimlerin kavramsal analizleri yapılmış, tarih boyunca tekevvün eden suç-ceza ilişkisi örneklendirilerek anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration to the Medina changed the direction of the manifesto proclaimed in Mecca. Prophet Muhammad who was away from the restriction effect of oppositions of Mecca and his believers institutionalised in all areas such as legal, political, military, financial and social, besides he made muslims gained the character of Ummah. Oppositions of Mecca and Medina followed this process closely and attacked the Prophet of Islam and his Ummah by using their military, political and financial power. This disagreement resulted in tension between contracting sides so uncontrollable, unmanageable, individual anad social antagonist behaviour led conflict. That's why, finding out the people killed legally, politically or erroneously in the period of Prophet means to reveal his political, military and legal personality. In this study; adultry retaliation, loyalty and statementship terms were analysed and the crime-punishment relationship continuing throughout the history was demonstrated