Sicilya Adası ve Güney İtalya'nın Müslümanlar tarafından fethi (31-296/652-909)
Sicily and conquest of South Italy by Muslims (31–296/652–909)
- Tez No: 429669
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AĞIRMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sicilya, İtalya, Fetih, Ağlebiler, Bizans, Sicily, Italy, Conquest, Aghlabids, Byzantium
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu tezin amacı, Sicilya Adası ve Güney İtalya toprakları üzerinde Müslümanların gerçekleştirdikleri fetihler hakkında bilgi vermektir. Bu amaçla çalışmada öncelikle Sicilya Adası'nın jeo-stratejik konumu, fethi öncesi siyasî, dînî ve iktisadî olmak üzere genel durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Sicilya Adası'nın fethiyle birlikte İtalya Yarımadası'ndaki fetihler de ele alınmıştır. Müslümanların bölgeyle ilişki kurdukları ilk akınlardan fethine kadar (31-296/652-909) olan dönem ele alınmıştır. Bu araştırmada; Müslümanların bu bölgelere yöneliş nedenleri, ilk akınları, fetih süreci ve bölge halkıyla münasebetleri değerlendirilmiştir. Bölgenin fethinin çok uzun sürede olması dikkat çekmektedir. Bizans'ın bölgeyi desteklemesi, burada yaşayanların ısrarlı mücadeleleri, müslümanların aralarındaki çekişmeler, Hristiyanların isyanları bölgenin fethinin uzamasının nedenleri arasında görülmektedir. Oysa İtalya Yarımadası üzerindeki yapılan fetihler, ilk aşamada yarımada üzerindeki siyasi parçalanmışlığa bağlı olarak daha hızlı gelişmiştir. Daha sonra Papalık başkanlığındaki haçlı ittifakı, hem Müslüman ilerleyişini durdurmuş hem de kısa sürede yarımadayı terk etmelerine sebep olmuştur. Bir diğer husus ise Müslümanların, adadaki gayrimüslim halka son derece iyi davrandıkları ve onları inançlarında serbest bıraktıklarıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to give information about the conquests which are performed by Muslims on Sicily and the South Italy. For that purpose, information about topography and geographical position as well as political, religious, economical and social structure of Sicily during the pre-conquest period has been given. Conquest of Sicily has been dicussed along with conquests on Italian peninsula. The period which starts from primary invasions to conquest (31/296/652-909) has been examined. In this research; reasons of heading towards Sicily, first invasions, conquest process, interactions with local people have been evaluated. It is remarkable that the conquest takes a long time. Supports of Byzantine, persistent struggles in the area, conflicts between Muslims, rebellion of Christians are seen as reasons of it. However, the conquests on Italy peninsula have been developed rapidly because of the political seperation in the first phase. Then Crusader Alliance which is moderated by Popedom not only ceased the progression of Muslims but also caused an abdication of them in a short time. Another aspect is that Muslims behaved very well to non-Muslims on the island and they were set free in the faith.