Kur'ân-ı Kerim'de karşılıklı konuşmalar
The dialogues in the Kor'an
- Tez No: 429681
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Konuşma, Karşılıklı Konuşma, Üslûp, Hitâbet, Koran, Interpretation, Speaking, Dialogue, Style, Rhetoric
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
İnsanı; diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliklerden birisi, onun konuşma yeteneğidir. Bu çalışma; insanların birbirleriyle konuşma ve iletişimlerini, son ilâhi kitap olan Kur'ân'daki yansıma ve yer alış tarzlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Kur'ân, iki veya daha çok insanın birbirleriyle karşılıklı konuşması olarak tanımlanan diyalog üslûbuna çok fazla yer vermiş içindeki birçok konuyu, değişik diyalog üslûplarıyla ifâde etmiştir. Son ilâhi kitap, diyaloglar vasıtasıyla insanın sadece Allah'la ilişkilerini değil, aynı zamanda kıyamete kadar gelecek insanların birbirleriyle olan ilişki ve iletişimlerini de düzenleyen birçok örnek sunmaktadır. Çünkü bu kitap, insanın âhireti için lazım olacak emir ve yasakları belirttiği gibi, onun dünya ve âhiretine yararlı olacak birçok karşılıklı konuşmayı ihtiva etmektedir. Bir giriş, üç ana bölüm ve bir sonuçtan oluşan çalışmamızda, Allah'ın; Hz. Peygamber başta olmak üzere, diğer peygamberler; bazı insan ve mahlûkata yönelik vahiy, ilham ve hitâpları; peygamberlerin aile bireyleri, kavimleri ve bazı şahıslarla olan diyalogları; peygamber olmayan bazı insan, melek, şeytan ve cinlerin karşılıklı konuşma örnekleri; şahıs, hitâp, üslûp, konu, amaç ve ilkeler bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important characteristics of human being that separates him from other creatures is the ability to speak. This study aims to find out dialogues and communications of human beings and their reflections and how they are dealt with in the last holy book Koran. Koran gave a lot of importance to the mode of dialogue which is defined as mutual speaking between two or more people, and explained most of its content with different styles of dialogues. Through the use of dialogues, this last holy book offers numerous examples organizing not only the relationship and communication between human beings and God but also between all the human beings who will be born till the end of the world; because this book mentions the commands and prohibitions which will be necessary for the afterlife and embodies many dialogues for the sake of an individual's activities of this world and hereafter. In our study which consists of an introduction, three main chapters and a conclusion, God's revelation, prophecy and addresses towards the Prophet Muhammad, other prophets, some human beings and living creatures; family members, tribes of the prophets and their dialogues with some individuals, sample dialogues between some people, who are not prophets, angels, devil and genies have been discussed in accordance with the concepts of individual, addressing, style, subject, purpose and principles.