Ortaokul öğrencilerinin yaşadığı sınav kaygısının nedenleri ve anne - baba tutumlarının sınav kaygısına etkisi: Merzifon örneği
The causes of test anxi̇ety i̇n secondary school students test anxiety effect of parents'attitudes: Merzi̇fon example
  1. Tez No: 429712
  2. Yazar: OSMAN EKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSAK PARDO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav, Kaygı, Otoriter, Demokratik, İlgisiz, Test, Fear, Authoritarian, Democratic, Disinterested
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı öğrencilerde yaygın olarak yaşanan sınav kaygısının nedenlerini ve Anne babaların tutumuyla sınav kaygısı arasında bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmektir.Öğrencilerin sınavlarda kaygı duymasına neden olan birçok etmen vardır; Bunlar: akademik başarı, sınavlara yeteri kadar hazırlık yapamama, psikolojik durum, özgüven eksikliği, cinsiyet, sosyoekonomik durum, öğretmen tutumu,mükemmeliyetçi kişilik, benlik saygısı, kendi problemini çözme becerisi ve anne baba tutumudur. Araştırmada 327 öğrenciye sınav kaygısı envanteri ve anne baba tutum envanteri uygulandı.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 21.0 İstatistik paket programı kullanıldı. Araştırma sonucunda, Erkek öğrencilerin baskıcı anne baba tutumu, kız öğrencilerin baskıcı anne baba tutumundan yüksek bulunmuştur. Kız öğrencilerin anne babalarının erkek öğrencilerin anne babalarına göre daha demokratik olduğu bulunmuştur. Kız öğrencilerin sınav kaygısına etki eden zihinsel tepki puanı erkeklerin zihinsel tepki puanından yüksek çıkmıştır. Sınıf düzeyinde anne baba tutumları farklılaştığı belirlenmiştir. Otoriter anne baba tutumu etkisinde olan öğrencilerin gelecekle ilgili endişe puanları diğer anne baba tutumunda olan öğrencilerden yüksek çıkmıştır.Araştırma sonucuna göre cinsiyete ve sınıf düzeyine göre kaygıya etki eden faktörlerin değiştiği, Anne baba tutumunun sınav kaygısına etki ettiği sonucu çıkmıştır.Otoriter baskıcı anne baba tutumu ile genel sınav kaygısı arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlara göre anne babalara yönelik ebeveynlik eğitim kursları, öğrencilerin başarısı ve sağlıklı gelişimi için çok büyük öneme sahiptir.Öğrencilerin yaşadıkları sınav kaygısına etki eden faktörleri incelediğimizde, hayata ve sınavlara yönelik rehberlik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research concerns the causes of recent exams as students and with their parents ' attitude is needed of the relationship between the anxiety has been identified. There are many factors that cause hearing of students examination. These are academic achievement, examination preparation enough unable, lack of self-esteem, psychological status, gender, socioeconomic status, the teacher's attitude, excellence personality, self-esteem, the ability to solve their own problems and it is the attitude of the parents. This study was performed on 327 students with test anxiety inventory and inventory attitude of parents. When assessing the results obtained in this study using SPSS 21.0 statistical software package was used for statistical analz cost. Research as a result of the attitude of parents, oppressive male students female students were higher from the repressive attitude of the parents. Girl students ' test anxiety is a mental reaction affected to score high. Sınıf düzeyinde anne baba tutumları farklılaştığı belirlenmiştir. According to the results of research according to the level of gender and class anxiety affecting factors on the changes, which affect the attitude of parents concerned that the result of the exam. Authoritarian, repressive mothers and fathers with attitude in the relationship between the General exam anxiety. According to these results for parents parenting education courses, students ' success and has great importance for healthy development. When we examine the factors that contribute to their exam anxiety and giving weight to the study guide for the exam should have arisen