Ağızdan ağıza iletişim ile pazarlamanın kozmetik alanında tüketici davranışlarına etkisi: Bloglar ve sosyal paylaşım siteleri ile ilgili bir araştırma
Impact of online word-of-mouth communication in marketing context on consumer behaviors in the field effect of cosmetics: A research in blogs and social sharing site
  1. Tez No: 429745
  2. Yazar: SEDA İRDİREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza iletişim, İnternette Ağızdan Ağıza İletişim, Pazarlama Bağlamında İnternette Ağızdan Ağıza İletişim, Tüketici Davranışı, Blog, Word of Mouth Communication, Online Word of Mouth, Online Word of Mouth in Marketing Context, Consumer Behaviors, Blog
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ağızdan ağıza iletişim kişilerin bir bilgiyi diğer bir kişiyle paylaşma sürecidir. Bu süreç kişisel veya yüz yüze bir sohbette, internette, telefonda veya sosyal bir ortamda gerçekleşebilir. Günümüzde internetin yaygınlaşmasıyla tüketiciler zamanlarının çoğunu internet başında geçirmektedirler. Bu durum bir ürün veya hizmeti satın alma kararlarını verme aşamasında ve tüketim tercihlerini oluşturma aşamasında sosyal paylaşım sitelerini ve blogları göz önünde bulundurmalarını ortaya çıkarmıştır. İnternet kanalıyla tüketiciler kendi tecrübelerini sosyal çevreleriyle paylaşma imkanı bulmaktadır. Bu araştırmanın amacı, kozmetik alanında sosyal medya araçlarının tüketici davranışını, satın alma sürecinde nasıl etkilediği ile ilgili görüşleri belirlemektir. Nicel verilere dayalı tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmada kozmetik alanında sosyal medyada satın alma öncesi tüketici davranışı, kozmetik alanında sosyal medyada satın alma sonrası tüketici davranışı ve sosyal medya araçlarının kozmetik ürünü satın alma sürecine etkisi olarak üç boyut dikkate alınarak 233 anket formu elde edilmiş ve analiz edilmiştir. Bu analizden sonra“Kozmetik alanında sosyal medya araçlarının tüketici davranışının satın alma sürecinde etki algısı ölçeği”nin geçerlik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Verilerin çözümünde t, F, korelasyon, f, x, ss, % (betimsel ve çıkarımsal) istatistikler kullanılmıştır. Genel olarak sosyal medyanın satın alma öncesi ve sonrasında kısmen etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Word of Mouth Communication is the process of sharing information of persons with another person. This process can take place in a personal or face to face conversation, in a chat on internet, on phone or on a social environment. Today, the spread of the internet, consumers spend most of their time on internet. In this case, consumers consider blogs and social networking sites on making a decision to purchase a product or service stage. Consumers via the internet is to find an opportunity to share their experiences with their social environment. The purpose of this research, the consumer behavior in the process of purchasing decisions in the cosmetic field of social media tools to determine opinions about how it affects. In a research survey model based on quantitative data. In the study, prior to purchasing consumer behavior in the field of cosmetics in social media, after buying consumer behavior in the field of cosmetics in social media and the impact on the process of purchasing cosmetic products of social media as three dimensions considering and obtained 233 questionnaires were analyzed. After this analysis“influence the perception of scale in the process of buying behavior of consumers of social media tools in cosmetics”the validity and reliability analyzes were performed. Data in the solution t, F, correlation, f, x, ss, % (descriptive and inferential) statistics were used. In general, the behavior of consumers in the field of cosmetics before buying and after buying has reached the conclusion that social media is partially effective.