Nâbî'nin Siyer-i Veysî'ye yazdığı zeyiller(İnceleme-metin)
  1. Tez No: 429777
  2. Yazar: ABDULSAMET ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nâbî, zeyiller, siyer, tarih, Nâbî, proscripts, prophetic biography, history
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1037
Özet
Bu çalışma, Klasik Türk edebiyatının 17. yüzyıl müellifi olan Nâbî'nin (ö. 1124/1712) Siyer-i Veysî'ye yazdığı zeyillerin karşılaştırmalı metni ve metinlerin edebî analizlerinden meydana gelmiştir. Yapılan katalog taraması neticesinde Nâbî'nin Siyer-i Veysî'ye yazdığı birinci zeylin elli üç (53), ikinci zeylin üç (3) nüshası tespit edilmiştir. Nüshalarının şeceresi çıkarıldıktan sonra, biri matbu üçü de el yazma olmak üzere dört nüsha ile birinci zeylin karşılaştırmalı metni ortaya çıkarılmıştır. İlk zeyilde karşılaştırmalı metnin sayfa ve satır numaralandırması“M”nüshasına göre, Arapça ve Farsça ibârelerin okunması“A1”nüshasına göre yapılmıştır. İkinci zeyilde ise karşılaştırmalı metnin teşekkülünde iki el yazma nüshadan yararlanılmış, metnin sayfa ve satır numaralandırması“E”nüshasına göre yapılmıştır. Bu çalışma, giriş kısmı dışında iki bölüm ile sonuç, özel adlar dizini ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; siyer türü ve Türk edebiyatında siyer, Siyer-i Veysî, Siyer-i Veysî'ye yazılan zeyiller, Nâbî'nin hayatı, münşîliği ve eserlerine yer verilmiştir. Birinci bölümde, zeyillerin muhtevâ ve şekil incelemesi yapılmış, eserin edebî incelemesi hakkında bilgi veren bazı hususlar üzerinde durulmuştur. V İkinci bölümde eserin karşılaştırmalı metnine yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen bulgular, sonuç bölümüne eklenmiştir. Daha sonra kişi, yer ve eser adlarını içeren özel adlar dizini çıkarılmıştır. Çalışmanın son kısmına ise eser hazırlanırken yararlanılan kaynaklar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study comes into existance of comparative textes of postscripts that Nabi, who is the poet of Classical Turkish Literature in 17th century, has written the Siyer-i Veysi and and analyzes of these textes. As a result of catalogue scanning, it has been determined 53 copies that Nabi has written for Siyer-i Veysi and 3 copies belong to Zeylü'z Zeyl-i Siyer-i Veysi. After determining the pedigree of copies, it has been constituted the comparative text of first postscript and other four copies that insist one printing and three manuscripts. In first Postscript, numbering the page and line of comparative text has been done considering the copy of“M”, and the reading the sentence written in Arabic and Persian has been done considering the copy of“Al”. And in second Postscript, it has been benefitted from two manuscript copies in comparative text, and the numbering of page and line has been done considering the copy of“E”. This study consist of two parts and conclusion, index of proper names and bibliography except introduction. It has been mentioned about the subjects of prophetic biography and prophetic biography in Turkish Literature, Siyeri Veysi and postscripts written to Siyer-i Veysi, life of Nabi, his life, authorship and works in the part of Introduction. VII And in the first part, it has been analysed the shape and content of postscripts and focused on the matters that informs about the literal analyze of the work. Comparative text of the work has taken place in second part. Findings, that have been obtained as a result of studies, have been written in part of conclusion. And then it has been prepared the index of proper names that consists of the names of person, place and study. And the sources that have been benefitted during the study, have been added to the end of the study.