İsâmuddîn el-İsferâyînî'nin Şerhu'l-'İsâm li'l-Ferîde adlı eserinin incelenmesi
  1. Tez No: 429776
  2. Yazar: MEHMET FADIL ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. EDİP ÇAĞMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Beyan, İstiʻâre, Mecâz, es-Semerkandî, el-İsferâyînî, ʻİsâmuddin, elFerîde, Şerh, ʻIkd, Ferîde ve ıstılahlar, Rhetoric, Statement, Metaphor, Figurative expression, es-Semerkandî, el- İsferâyînî, İsâmuddin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmamızda İsâmuddin el-İsferâyînî'nin istiʻâreyi konu alan Şerhu'l-İsâm li'l-Ferîde adlı eseri incelenmiştir. Talebelere analiz ve muhakeme yeteneğini kazandırma maksadıyla tartışmalı konuların işlendiği Şerhu'l-ʻİsâm'ın detaylı bir şekilde ele alınması gerektiğine olan kanaatimiz bu konuyu seçmemizde etkili olmuştur. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte önce ʻİsâmuddîn el-İsferâyînî'nin yaşadığı bölge'nin siyasi, sosyal ve ilmî durumu ele alınmış. Belâgat ilmînin ortaya çıkışı ve gelişim süreci işlenmiş. Bu alanda yazılmış önemli eserler müellifleri ile birlikte sunulmuştur. Birinci Bölümde el-İsferâyînî'nin hayatı, ilmî yönü, hocaları, öğrencileri ve ortaya koyduğu başlıca eserler hakkında bilgiler verilmîştir. İkinci Bölümüde çalışma konumuz olan Şerhu'l-ʻİsâm Li'l-Ferîde adlı eserin muhtevası, metodu, istişhâdı ve kaynakları incelenmiştir. Aynı bölümde el-İsferâyînî'nin belâgat ʻâlimleriyle muvafakk kaldığı görüşler de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
İn our study were examined the book of al-İsferâyînî called Şerhu'l-İsâm li'l-Ferîde which about metaphor. This book gives students the ability to analyze and critique. Additionally in this book controversial issues were discussed. Therefore, we choose to review this book. Our work consists of an introduction and two chapters. In the introduction chapter political, social and scientific status of region where İsâmüddîn el-İsferâyînî lived were discussed. The emergence and development of rhetoric treated and important works in this field with their authors were provided. In the first chapter, was informed about al-İsferâyînî 's life, his scientific direction, teachers, students and about his boks. In the second chapter, was investigated content, method, evidence and resources of Sharh al-Isama li'l-Feride. In the same section were discussed ideas that agree with rhetoric scholars.