Şia'da sahih hadis
Sahih hadith in shia
- Tez No: 429787
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Şia, Sünnet, İmam, Usul, Hadith, Shia, Relicious leader, Method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Giriş Kısmında; Şia ile sahih kelimelerinin tahlili, Şia fırkaları, Usûlu'l-Hadis İlmi ve Şia'da hadis ilminin doğuşu konuları ele alınmıştır. Birinci Bölümde; Şia'nın hadis/sünnet'e bakışı ile kabul ve ret açısından hadisler, ravi sayısı açısından hadisler, senedin kaynağı açısından hadisler, hüccet olma açısından hadis çeşitleri ve Usûlu'l-Erbaa kısaca ele alınmıştır. Bu kaynaklarla ilgili yapılan değerlendirmelere yer verilmiş ve açıklamalar yapılmıştır. İkinci Bölümde; Şia'da sahih hadis, sahih hadiste aranan şartlar, hadis râvilerinde aranan şartlar, sahih hadisin mertebeleri, hadisleri tercih etme metodu ve ölçüleri ile metin tenkidi konuları üzerinde durulmuştur. Sonuç Bölümünde ise, araştırma neticesinde varılan sonuç ve kanaatler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the introduction; the topics of analyzing of the words of Shia and Sahih, groups of Shia, the science of hadith method and the birth of the science of hadith in Shia were outlined. In the first chapter, with the perspective of Shia to hadith and tradition, hadith in terms of acceptance and refusement, hadith in terms of the number of transmitter, hadith in terms of the source of deed, hadith in terms of evidence and Usûlu'l-Erbaa were shortly mentioned. Evaluations related to this sources were given and explanations were made. In the second chapter, with the topic of Sahih Hadith, the conditions for Sahih Hadith conditions in Ravi of Hadith, the orders of Sahih Hadith preference method of Hadith and measurement, the topic of text criticism were emphasized. In the result section, the conclusion of the research and convictions were shared.