Türkiye'deki KOBİ'lerin mevcut durumlarının analizi ve ticari uygulamaları
  1. Tez No: 429786
  2. Yazar: OZAN KAYMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBĠ, Türkiye Ekonomisi, Elektronik Ticaret, DıĢ Ticaret, SMES, Turkey's Economy, Electronical Trade, External Trade
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'de, Devlet Planlama Teşkilatının Strateji Eylem Planlarındaki tespitine göre, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin sayısı hizmet sektörü de dâhil olmak üzere, tüm işletmelerin sayısının % 99,8'ini ve bu işletmeler de toplam istihdamın %76,7'sini oluşturmaktadır. KOBİ yatırımlarının, toplam yatırımlar içindeki payı %38'e ulaşmakta ve toplam katma değerin % 26,5'i yine bu işletmelerce yaratılmaktadır. Bir ulusal ekonominin gelişmişlik ölçütlerinden en önemlisi, o ülkenin istihdam kabiliyetidir. Bu verilere dayanarak Türkiye'de en çok istihdam yaratan ekonomik birimler olarak KOBİ'ler ön plana çıkmaktadır ve ülkedeki refah düzeyinin iyileştirilmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Bu noktadan hareketle, KOBİ'lerin Türkiye Ekonomisi için çok önemli birimler olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; öncelikle Türkiye'deki KOBİ'lerin tanımlanması ile dünyadaki diğer önemli ülkelerde KOBİ tanımlamalarına yer verilmiştir. KOBİ'lerin avantaj ve dezavantajları ile KOBİ'lerin Türkiye Ekonomisi için önemine değinilmiştir. Türkiye'deki sanayi yapısı içinde KOBİ'lerin bulundukları durumlar ile Türkiye'de KOBİ'lere verilen destekler ile bu destekleri veren kurum ve kuruluşlarla birlikte, Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Türkiye için önem taşıyan Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin Türkiye'deki KOBİ'lere olan etkileri de ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dünya genelindeki teknolojik gelişmeler ile birlikte ticari ilişkiler faklılaşmıştır. Bu süreç Elektronik Ticaret'in ekonomik birimler için her geçen gün önemi artan bir uygulama olmasına neden olmaktadır. Türkiye'deki KOBİ'ler, bu değişim sürecinden büyük oranda etkilenmiştir. Teknolojideki gelişmeler nedeniyle dış ticaret ile elektronik ticaretle birlikte değerlendirilmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'deki KOBİ'lerin, elektronik ticaret ile dış ticaret süreçlerindeki mevcut durumları ve ticari ilişkileri incelenmiş ve bazı çözüm önerlileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
SMES's are the most important elements which have a role great deal in providing Goods and Serves in Turkey. The most important one of all the developmental criterias in a national economy is the capability of employment in that country. SMES's as the most productive employment providers in Turkey, have an important role in developing the welfare of country. By this way it is certain that they are very critical objects in Turkish national economy. In this Project, descriptions of the SMES's both in Turkey and World take part. The advantages and disadvantages of SMES's and the important relations between SMES's and Turkish economy have been researched also. The circumstances of the SMES's as a part of Turkish industrial construction, the contributions which were given to SMES's, and the problems between the SMES's and the corporations that encourages the SMES's have also been researched. The Project has also researched the effects of the attandance period to the European Union which is an important period for Turkey itself. Technological developments and commercial relations differ all around the world. This period makes Electronical Trade much more important day by day for the economical elements.SMES's in Turkey are effected from this situation a great deal.By the developments in technology, External trade is evaluated with Electronical Trade.This project researched and emphasized the positions of the SMES's in the period of Electronical and External Trade and also the main points that they dealt, with some suggested way outs.