XIX. yy. fikir akımları ve İzmirli İsmail Hakkı
- Tez No: 429789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İzmirli İsmail Hakkı, Darwinism, Materialism, Positivism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
XIX. yy.'da inkâr-ı uluhiyyetle ilgili ortaya çıkan fikir akımlarının, bilim ve teknolojinin gücünü de kullanarak geniş halk kitlelerine ulaşmış oldukları görülmektedir. Bu itibarla da söz konusu akımların kendilerini tanıtırken ortaya koymuş oldukları materyal ve metotlar tamamen yenilenmiş olduğundan bunlar ile mücadele, çağın ihtiyaçlarına cevap verecek bir metod ve istidlal yöntemiyle mümkün olabilmektedir. Son dönemde bu ihtiyacı fark edenlerin başında şüphesiz İzmirli İsmail Hakkı gelmektedir. Bu çalışmada Onun özellikle Darwinizm, Materyalizm ve Pozitivizm gibi akımlara karşı fikri mücadelesi ele alınmıştır. Anahtar Kelimler: İzmirli İsmail Hakkı, Darwinizm, Materyalizm, Pozitivizm
Özet (Çeviri)
It is seen that some movements of thoughts which have emerged regarding the denial of God reached large masses of people through using power of science and technology in 19th century. Since the materials and the methods used by movements of thoughts when introducing themselves were entirely renewed, struggling against these movements of thoughts would be possible with the methods and deduction techniques in line with the requirements of its time. In the last period, Izmirli Ismail Hakkı was the most important person realizing these requirements. In this study, his struggling against specifically Darwinism, Materialism and Positivism among the movements has been discussed.