Sağlık sektöründe (s,S) stok kontrol modeli uygulaması
Implementation of (s,S) stock control model in healthcare industry
- Tez No: 429792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stok, Stok Yönetimi, Stok Kontrol Modelleri, S) Stok Politikası, Simülasyon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada stok kontrolünün işletmeler açısından önemi incelenmiş ve stokastik stok modellerinden olan (s,S) stok kontrol modeli gerçek bir işletmenin stok sisteminin oluşturulmasında kullanılmıştır. Optimum elde bulundurulacak stok miktarının belirlenebilmesi için literatürde stok politikalarının oluşturulmasında sıkça kullanılan simülasyon yöntemi kullanılmıştır. İlk bölümde stok kavramı, stok maliyetleri, basit stok kontrol yöntemleri genel olarak anlatılmış ve stok kontrol modelleri detaylı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise stok kontrolü uygulamasında kullanılacak olan simülasyon yöntemi detaylı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise bir işletmenin ürünlerinin geçmiş bir yıla ait satış talepleri incelenerek maliyeti minimum yapan ve stoksuzluğa izin vermeyen işletmenin elde tutması gereken stok miktarları simülasyon yöntemiyle tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the importance of inventory control for companies was examined and (s,S) inventory control model, which is one of the stochastic stock models, was used to determine an inventory system for a real company. The simulation method, which is often used in literature for generating inventory policies, was utilized in order to determine the optimum stock levels. In the first part of the study, the inventory concept, inventory costs, basic stock control methods were examined in general terms and inventory control models were observed in details. In the second part; the simulation method, which would be used for the stock control implementation, were examined in detail. In the third part; by investigating a company's past year sales demand data, the optimum inventory levels supplying minimum stock cost, were found by using simulation method. Key Words Inventory, Inventory Management, Inventory Control Models, (s, S) Stock Policy, Simulation