Kamu İcra Hukukunda ödeme emri ve ödeme emrine dava
Payment order in Public Law Enforcement and suinf to payment order
  1. Tez No: 429802
  2. Yazar: NİLÜFER COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL BUCAKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu İcra Hukuku, Ödeme emri, Dava Açma Süresi, İtiraz, Public law enforcement, payment order, suing time, objection to the payment order
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kamu alacağının vadesinde ödenmemesi durumunda ilişkiye, kamu düzenini sağlanması ve korunması adına alacağın etkin ve hızlı tahsilini sağlayan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uygulanır. Kamu borçlusu, kamu alacağının takip ve tahsili sırasında herhangi bir hukuka aykırılık gördüğünü düşünüyorsa, Anayasa'nın 40. maddesindeki hak arama özgürlüğü ve 125. maddesindeki idarenin yargısal denetimi hususları uyarınca dava açma hakkını kullanabilir. Kamu borçlusuna tahsil ve takip sürecince, ödeme emrinin tebliğine itirazdan başlayıp kanun yollarına başvuruyu da içine alan geniş bir itiraz yetkisi tanınmıştır. Bunun yanında ödeme emrinin tebliğinde ve dava açma süresi gibi içeriğinde bulunması gereken hususlar konusundaki sıkıntılar, mücbir sebepten kaynaklı olarak ödeme emrinin gecikmeli şekilde dava edilmesi, davanın kaybedilmesi sonucunda yüksek oranda haksız çıkma zammı ile karşı karşıya kalınması konularında kamu borçluları yüksek uğraş içine girebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the case of the non-payment of public claims at maturity, on behalf of ensuring and protecting public order, The Law numbered 6183 regarding the Collection Procedures of Public Receivables that provides an effective and rapid collection of public claims is applied. Public debtor, if he thinks he meets a violation of any law during the follow-up and collection of public claims, he can use the right to sue in accordance with freedom of redress in 40th article of Constitution and judicial review of administration in 125th article. Throughout the collection and follow-up time, a broad appeal authority starting with an appeal against the notification and also covering application to legal remedies has been granted to public debtor. Nonetheless, trouble matters such as suing time which should be included in notification, in the case of delayed order payment welded from compelling reason, facing with high rates hike of exiting unfair as a result of losing the lawsuit may make public debtor enter into a high deal.