Vergi İcra Hukukunda ihtiyati haciz
Foreclosure in Tax Enforcement Law
- Tez No: 754812
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: İhtiyati haciz, kamu alacağı, güvence önlemleri, kamu borçlusu, lien, public dept, assurance measures, public deptor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilebilmesinde en büyük finans kaynağını kamu gelirleri oluşturmaktadır. Kamu hizmetlerinin aksamaması için kamu alacaklarının zamanında tahsil edilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı alacağın tahsilinin sağlanması için borçlunun vadesi gelen borcunu ödemesi beklenmemiş, alacağın zamanında tahsilini sağlamak amacıyla çeşitli güvence önlemleri ihdas edilmiştir. İhtiyati haciz, hem vergi icra hukukunda hem de genel icra hukukunda düzenlenmiştir. Kamu hukukunda düzenlenen ihtiyati haciz ile özel hukukta düzenlenen ihtiyati haciz arasında birtakım benzerlikler bulunmakla birlikte, korunan alacağın niteliği, uygulanma usulü açısından bakıldığında birbirlerinden çok farklı güvence önlemleri olduğu görülecektir. İhtiyati haciz, kamu alacaklarının takibinin güvence altına alınmasında başvurulan bir kurumdur. İhtiyati haciz, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. İhtiyati haczin uygulanabilmesi için 6183 sayılı Kanunun 13.maddesinde belirtilen ihtiyati haciz nedenlerinde birinin gerçekleşmesi durumunda ihtiyati haciz kararının alınması gerekir. İhtiyati haciz, tahakkuk etmiş olduğu halde henüz vadesi gelmemiş veya vadesi gelmiş ancak henüz ödeme emri gönderilmemiş olması sebebiyle cebri takibata girişilmemiş kamu alacakları için uygulanabilmektedir. Bu kanun hükümlerine göre alacaklı kamu idaresi, kamu alacağının tahsilinin tehlikeye girmesi durumunda tahsil aşamasını beklemeyip re'sen icra yetkisi çerçevesinde, kamu alacağını güvence altına almak amacıyla ihtiyati haciz yoluna başvurmaktadır. İhtiyati haciz uygulamasıyla tahakkuk edecek, ödeme vadesi gelecek ya da ödeme emri gönderilecek kamu alacağının, tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla kamu borçlusuna ait bazı mallara idare tarafından el konulur ve böylece bu mallar kamu borçlusunun tasarruf alanından çıkarılır. İhtiyati haciz uygulamasıyla tahakkuk edecek, ödeme vadesi gelecek ya da ödeme emri gönderilecek kamu alacağının, tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla kamu borçlusuna ait bazı mallara idare tarafından el konulur ve böylece bu mallar kamu borçlusunun tasarruf alanından çıkarılır.
Özet (Çeviri)
Public revenues constitute the largest financial resource in the realization of public services. In order to prevent disruption of public services, public receivables must be collected on time. Therefore, in order to ensure the collection of the receivable, the deptor was not expected to pay the due debt and various assuarance measures were established in order to ensure the timely collection of the receivable. The lien is regulated both in tax enforcement law and in general enforcement law. Although there are some similarities between the lien regulated in public law and the lien regulated in private law, it will be seen that there are very different assurance measures from each other in terms of the nature of the protected claim and the method of implementation. The lien is an institution that is used to secure the follow-up of public receivables. The lien is regulated in the Law No. 6183 on the Procedure for the Collection of Public Claims. In order for the provisional attachment to be implemented, a provisional attachment decision must be taken if one of the reasons for the provisional attachment specified in Article 13 of the Law No. 6183 occurs. The lien can be applied for public receivables that are not yet due even though they are accrued, or that have not yet been compelled to proceed due to the fact that a payment order has not been sent yet. According to the provisions of this law, the creditor public administration does not wait for the collection stage in the event that the collection of the public receivable is in danger, and applies for precautionary attachment in order to secure the public receivable within the framework of ex officio enforcement authority. In order to ensure the security of collection of the public receivables to be accrued, due for payment or to be sent with a payment order, some properties belonging to the public debtor are seized by the administration and thus these goods are removed from the savings area of the public debtor. The provisional attachment decision is a subjective administrative act in terms of its legal nature. For this reason, a lawsuit can be filed with the tax court in the place where the creditor collection office is located, with the allegation that the reasons for the precautionary lien are not realized in a concrete event or that the lien application is not done properly.