Medeni Yargılama Hukukunda farazî ikrar
The fictious admission in Civil Procedure
- Tez No: 429805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ġkrar, farazî ikrar, isticvaptan kaçınma, yeminden kaçınma, belge ibrazından kaçınma, The admission, the fictious admission, the evasion of interrogate, the evasion of oath, the evasion of muniment exhibition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
İkrar, tek taraflı irade beyanıyla, mahkeme¬ye yönelik olarak, herhangi bir makamın veya kimsenin kabulüne bağlı olmadan, karşı tarafın yokluğunda dahi yapılabilen, bilgi açıklaması içeren bir beyandır. Medeni Usul Hukukunda kural olarak tarafın susması ile karşı tarafça ileri sürülen vakıaların ikrar edildiği sonucu ortaya çıkmaz. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK)'nun susmanın ikrar sayılacağını kabul ettiği bazı durumlar, bu kurala istisna teşkil eder. Bu noktada, tarafın, aleyhine olan vakıayı, doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir beyanı olmadan, kanun gereği olarak doğrulamış sayılması farazî ikrar olarak nitelendirilir. Bu yönüyle farazî ikrar; kanunun, tarafın hareketsiz kalmasına veya susmasına,“ikrar edilmiş sayılma”hükmünü verdiği durumu ifade eder. Farazî ikrarın üç temel özelliği olan“beyan yokluğu”,“mahkeme içi ikrar olma zorunluluğu”ve“bölünemezlik”, onu benzer diğer kurumlardan ayırır. Kanunkoyucu, HMK'da düzenlediği, isticvaptan kaçınma (m. 170/II), yeminden kaçınma (m. 229) ve belge ibrazından kaçınma (m. 220) hükümlerinde, tarafın hareketsiz kalmasına veya susmasına, farazî ikrar sonucunu bağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The admission (confession), which submits to the court without the acceptance of any authority or person and can be made the absence of against, is an unilateral declaration containing the information. As a rule, in the Civil Procedure Law, the silence of one-side does not mean that all the against allegations are confessed. But, there are some exceptions to this rule in Civil Procedure Code. At this point, in the facts of a disadvantage and without any direct or indirect declaration, the verification as required by law of a litigant (a party of case) is called the fictious (hypothetical) admission. From this aspect, the fictious admission is a condition that the inactivity or silence of the litigant is decreed“to be considered as the admission”by the law. The three basic features“absence of declaration”,“obligation to admission in court”and“indivisibility”of the fictious admission distinguishe it from other similar institutions. Lawmaker attributes the silence or inactivity of the litigant to the result of the fictious admission in the Civil Procedure Code provisions of the evasion of interrogate (art. 170/II), the evasion of oath (art. 229), the evasion of muniment exhibition (art. 220).