Örgütlerde mekansal bağımlılık ve yeni mekansal yolların gelişmesinde etkili olan değişkenlerin analizi: Finans merkezlerinde bir araştırma
Spatial dependence of organizations and analysis of variables which affect development of new spatial paths: A research on the financial centers
- Tez No: 429859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL SAVAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yol Bağımlılığı, Finans Merkezleri, Mekansal Bağımlılık, Finansal Sistem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Ekonomik coğrafyanın evrimi üzerinde duran ekonomik coğrafya ile kurumsallık yaklaşımları finans kurumlarının kendi kendini güçlendiren (self-reinforcing) bir yapı oluşturma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bu da finans kurumları için yol bağımlılığı yaratmaktadır. Küreselleşen dünyada finansal piyasalar hızla dijitalleşirken finansal sistemdeki kurum ve kuruluşlar hala belirli bir mekânda yerleşme zorunluluğu duymaktadırlar. Literatürde finans örgütlerinin mekânsal bağımlılıklarını etkileyen faktörler ile yeni mekânsal yollarını nasıl yarattıklarına ilişkin ipuçları verilse de ülkelerin sahip oldukları finansal sistem özelliklerinin finansal örgütleri için nasıl ve ne yönde bir mekânsal bağımlılık yarattığına ilişkin bir modelleme yapılmamıştır. Bu tez çalışmasında, örgütlerde mekânsal bağımlılık ve yeni mekânsal yolların gelişmesinde etkili olan faktörler Finans Merkezleri üzerinde test edilmiştir. Bu faktörlerin belirlenebilmesi için GFDD ile GFCI veritabanları kullanılmıştır. Verilerin incelenmesi için panel veri analizi kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında her biri 1 bağımlı ve 7 bağımsız değişkenden oluşan dört model üzerinde araştırma yapılmıştır. 4 adet hipotez kurulup test edilerek araştırma sorularına cevap bulunmaya çalışılmıştır. Bu işlemlerin ardından finans merkezlerinin mekânsal bağımlılığa dönüşen yol bağımlılıklarını kırarak yeni mekansal yolların gelişmesinde etkili olan faktörler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic Geography and Institutionalist Approaches which focus on evolution of economic geography shows that financial clusters tend to create self-reinforcing structure s. This structures form path dependence for financial organizations. In a globalized world, while financial markets are digitalised rapidly, institutions in financial systems still feel necessity to settle at a certain place. In literature, there are few studies which examine the factors of spatial dependence of financial organizations and new spatial ways, there is no model about how and inwhich way financial system structure creates a spatial dependence for financial clusters. In this thesis, the factors that influence spatial dependence of organizations and the development of new spatial ways are tested on Financial Centers. GFCI and GFDD databases are used to determine these factors. Panel data analysis is used to examine data. This thesis research is carried out on four models and each model consists one dependent and seven independent variables. By testing four hypothesis, it is attempted to find answer of research questions. After this process, the effective factors of new path creation ways for financial centers whose path dependency mutuated to spatial dependency Key words Path Dependence, Financial Center, Spatial Dependence, Financial System