Türkiye Selçukluları Döneminde Aksaray'ın siyasî ve askeri tarihi
Aksaray's political end military history in Turkey Seljuks
  1. Tez No: 429869
  2. Yazar: SEDAT BİLEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YRD.DOÇ.DR. CİHAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aksaray, Turkey Seljuks, Political and Military History
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Türkiye Selçukluları döneminde Aksaray'ın siyasi ve askeri tarihi geniş kapsamlı bir şekilde ele alınarak şehrin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda nasıl bir geçmişe sahip olduğunu, geçmişten günümüze gelen yansımalarının neler olduğunu ortaya koymak açısından çalışmamız büyük önem arz etmektedir. Ortaçağ boyunca Türkiye Selçuklu Devleti'nin kuruluş, yükselme ve yıkılış döneminde, Moğol hâkimiyeti dönemi ve Anadolu Beylikleri döneminde Aksaray ilinin tarihi süreç içerisindeki siyasi, coğrafi, kültürel, sosyal ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak geniş kapsamlı bir araştırma sonucu bilimsel anlamda çalışmamızın genel çerçevesini oluşturmaya çalıştık. Aksaray'a hâkim olan devletlerin ve burada yaşamış medeniyetlerin nasıl izler bıraktığını ortaya koymak açısından da bilimsel verileri göz önünde bulundurarak, derlediğimiz bilgileri çağdaş kaynakları tarayıp ve tetkik eserlerdeki bilgileri de dikkate alarak araştırma konumuzu elde edilen verilerle tahlil ettik. Tez çalışmamızda, araştırma, derleme, tenkit, inceleme ve değerlendirme gibi aşamalı bir yöntem takip ettik. Anahtar Kelimeler : Aksaray, Türkiye Selçukluları, Siyasi ve Askeri Tarih
Özet (Çeviri)
During Turkey Seljuks period a comprehensive political and military history of Aksaray and taking in the city's political, cultural and economic terms has history of how from past to present to reveal what is going on in terms of the images from our great precise diagnosis. During the middle ages, the rise and establishment of the Turkey Seljuk Empire, the period of Mongol domination, the decadence period of Anatolian Principles, in Aksaray's historical process like cultural, social, economic, geographical and political situation is the result of an extensive research taking into consideration scientific sense of our work we tried to create a general framework. We work on the imprint of the States judges to Aksaray in terms of data used to put forward, scanned the information sources and analized them. In our work we followed progressive methods like research, compilation, review.