Arap Baharı sürecinde ABD'nin Mısır politikası
USA's Egypt policy during the process of arab spring
  1. Tez No: 429887
  2. Yazar: COŞKUN KALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OSMAN MURAT DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Mısır, Ortadoğu, İsrail, Arap Baharı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ABD'nin Ortadoğu dış politikasında esas aldığı iki temel ilkesi vardır. Bunlar enerji kaynaklarının hâkimiyeti ve İsrail'in güvenliğidir. ABD tüm Ortadoğu politikasını bu iki ilkeye göre belirlemiştir. Ortadoğu'da hâkimiyet kurmak isteyen ABD bölgede kendisine müttefikler bulmaya çalışmıştır. İlişki kurduğu yönetimleri askeri ve mali yardımlarla desteklemiş ve kendi politikalarına kalkan yapmıştır. İyi ilişkiler kuramadığı ülkeleri ise askeri müdahalelerle yola getirmeye çalışmıştır. Bu anlamda binlerce yıllık kadim tarihi ile dünyanın anası olarak nitelendirilen Mısır, ABD için her zaman stratejik bir ülke olmuştur. Arap Baharı sürecinin başlamasıyla ABD'nin bölgedeki yaklaşık yarım asırlık yatırımları tehlikeye girmiştir. Bu duruma seyirci kalmayan ABD, bölgedeki rejimlerin garantörü olan orduları kullanarak çıkarlarını devam ettirmeye çalışmıştır. Bu çalışma ABD'nin Ortadoğu politikalarında Mısır'ın önemini kavramayı ve Arap Baharı sürecinin ABD'nin Mısır politikalarında ne gibi değişikliklere sebep olduğunu anlamayı hedeflemektedir. Bunun için ABD'nin geleneksel Ortadoğu politikaları ele alınmış ve Arap Baharı sürecinden itibaren Hüsnü Mübarek, Muhammed Mursi ve Abdülfettah El-Sisi dönemleri ayrı ayrı incelenmiştir. Diğer taraftan Arap Baharı bölge halkları tarafından büyük umutlarla başlamış fakat beklenen sonucu vermemiştir. Her ne kadar Arap coğrafyasındaki gelişmeler bekleneni karşılamasa da bölgede artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikârdır. Bölge halkı bir kez uyanışa geçmiştir ve bölgede demokrasiyi yeniden tesis edene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerdir.
Özet (Çeviri)
Policies pursued by the US in the Middle East are desingned around two basic principles which are domination of energy resources and keeping Israel secured. Strategies for Middle East are based on theese cornerstones. USA tried to build alliances in Middle East where they aim to be dominant power. Allied governments which have been given martial and economic supports, become guards of American policies. Non-allied countries confronted with military interventions of America. Concordantly Egypt -called the mother of the world because of its 1000 of years of ancient history- have been strategically importance country for the US. American investments which have been done for half a century have became imperiled during the period called the Arab Spring. US who would not bear the mentioned situation, try to continue their capitals on the area by using the armies stand as regime guarantor. The aim of this study is to make sense of Egypt's significance trough American Middle East policies and How Arab Spring cause alterations in American Foreign Policies for Egypt. Common American Policies for Middle East are stated and the Hüsnü Mübarek, Muhammed Mursi ve Abdülfettah El-Sisi 's terms during the period which begins with Arab Spring. On the other hand, Arab Spring have been initiated by the Arabic People with greate hopes, but it failed. Although the events in Arab World fail to satisfy, it is clear that most of things are changed. Arab people have awaken and they would not give up struggling for rebuild Democracy. KeyWords: USA, Egypt, The Middle East, Israel, Arab Spring