P25 hızlı puanlama yöntemi ile 6306 sayılı kanun kapsamında belirlenen risk oranlarının deprem riski altındaki geleneksel yığma yapılar için karşılaştırılması
Comparison of P25 rapid scoring method with risk percentage gathered from turkish code of 6306 for brick buildings under earthquake risk
- Tez No: 430037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma Binalar, Deprem Riskli Yapılar, Deprem Riski, Puanlama Yöntemi, Kentsel Dönüşüm, Brick Buildings, Risky Structures Against Earthquake, Structural Risk, Rapid Scoring Method, Urban Transformation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yapı stokunun %96'sı deprem kuşağında yer alan Ülkemiz'de, son yıllarda mal ve can kaybının büyük olması nedeni ile, büyük depremlerde mevcut yapı stokunun risk altında olup olmadığının tespit edilmesi ve güçlendirilmesi noktasında büyük bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Binaların deprem risklerinin belirlenebilmesi için yürütülen çalışmalar önemli ölçüde zaman ve maliyet gerektirmektedir. Türkiye'de yaklaşık 21 milyon olan yapı stokunun 2/3'ünün depremsel açıdan risk taşıdığı bilinen bir gerçektir. En kısa zamanda ve en az maliyetle risk durumlarının belirlenebilmesi için hızlı değerlendirme yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, 6306 Sayılı Kanun kapsamında tanımlanan riskli yığma binaların daha hızlı ve az maliyetli Puanlama Yöntemi ile karşılaştırması yapılmıştır. Bunun için Kırıkkale ilinde kentsel dönüşüm kapsamında, yetkili firmalar tarafından tespiti yapılmış 66 adet riskli yığma binanın risk oranları ile puanlama yöntemi puanları karşılaştırılarak, aralarındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
That is why %96 of Turkey in area takes place in risky earthquake zone, many earthquakes which have been occurred in Turkey in recent years, revealed an enormous need to determine the risk percentage of already structures and to strength them against earthquake. These studies about the identifying of risk percentage of structures needs huge amount of coast and time to spend. It is well known that 2/3 of 21 million structures taking place in Turkey are under risk against earthquake. That is why a rapid scoring method has to be revealed to carry out these studies which is very important for slum clearance. In this thesis, risk percentages only for structurally brick buildings evaluated using Urban Transformation CODE of Turkey 6306 which needs reasonable time and cost, with existing rapid scoring method. For this purpose gathered datas about risk percentages for 66 structurally brick buildings evaluated by private licensed companies in Kırıkkale are compared with the results of rapid scoring method.