Betonarme binaların göçme riskinin hızlı değerlendirme yöntemleri ile belirlenmesi: P25 puanlama yöntemi
Determination of collapse vulnerability of rc buildings with rapid screening approaches: P25 scoring method
- Tez No: 222583
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA GÜLTEN GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem güvenliği, yıkılma kriteri, göçme riski, hızlı değerlendirme yöntemleri, sıfır can kaybı, Seismic safety, collapse criteria, earthquake vulnerability, rapid assessment methods, zero-life loss
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada, mevcut binaların deprem güvenliğinin belirlenmesi konusunda geliştirilen ve uygulamada kullanılan bazı hızlı değerlendirme yöntemleri incelenmiş ve daha önce Bal İ.E. tarafından hazırlanan yüksek lisans tez çalışmasında ve çeşitli kaynaklarda önerilen ve halen geliştirilmeye çalışılan bir hızlı değerlendirme yöntemi (P25 Puanlama Yöntemi) ele alınarak 26 adet gerçek bina üzerinde uygulanmıştır. Ayrıca P25 Puanlama Yöntemi uygulanmış olan binalardan iki tanesinin bilgisayar ortamında üç boyutlu modeli kurularak 2007 Türk Deprem Yönetmeliğinde önerilen Kuvvet Bazlı Doğrusal Elastik Hesap Yöntemi ile deprem performansı belirlenmiş ve sonuçlar irdelenmiştir. İncelenen binaların P25 Puanlama Yönteminden elde edilen performans puanlarına bakıldığında binaların gerçek verilerine oldukça uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, which is presented as a Master of Science Thesis, developed some rapid screening approaches for determination of earthquake vulnerability of buildings are investigated and P25 Scoring Approach which suggested in a master of science thesis by Bal İ.E. and some sources applied to damaged and undamaged 26 reinforced concrete buildings. Besides, Force Based Linear Method given by 2007 Turkish Earthquake Code are used to determine the earthquake performances of two reinforced concrete buildings on which P25 Scoring Approach was already applied. The results obtained by these methods are compared and discussed. Performance scores of investigated buildings that are calculated by P25 Scoring Method are very convenient to true datums of buildings.