Sinasos'daki konutlarda işlev ve mekan ilişkisi
The relationship between function and space at houses in Sinasos
- Tez No: 430251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE YILDIRIM GÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Cappadocia, Sinasos, Mustafapaşa, konut, otel, interior, function, adaptive reuse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kapadokya bölgesinde yerleşimler tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Başlangıçta Ortodoks kesimin barınma ihtiyacını karşılamak için kayalara oyulma suretiyle ortaya çıkan yerleşimler zamanla gelişen yapılaşma imkanları ile değişim göstermiştir. Bölgede yer alan konutların bugünkü kullanımlar açısından mekânsal adaptasyonunu konu alan bu çalışma eski adıyla Sinasos, bugünkü adıyla Mustafapaşa yerleşimindeki yapıların incelenmesi kapsamında ele alınmıştır. Bu kapsamda örnekler konut işlevini sürdüren yapılar ve yoğunlukla otel işlevi kazandırılan konutlardan belirlenmiştir. Çalışmada bilgi üretmeye yönelik yöntem olarak; literatür araştırmalarının yanı sıra, bölgedeki gözlem, inceleme ve sözlü görüşmelerden yararlanılmıştır. Çalışmaya ilişkin temel kavramların yer aldığı giriş bölümünün ardından, Kapadokya bölgesi ve yerleşim alanları tarihi çevre kapsamında incelenmiştir. Daha sonra Kapadokya ve Sinasos bölgelerindeki tarihi yapılar korunması gerekli değerler ve yapım sistemleri açısından irdelenmiştir. Bu bilgiler ışığında, Sinasos'taki konutlarda sıklıkla görüldüğü gibi, özgün işlevini sürdüren veya otel olarak kullanılan örnekler mekânsal açıdan analiz edilerek bölgedeki yapılarda değer kaybı oluşturan unsurlar ortaya çıkarılmıştır. Sinasos'un yerel kimliğini yansıtan tarihi konutlar özgün işlevin sürdüğü durumlarda bilinçli ya da bilinçsiz olarak mekânsal müdahalelere maruz kalabilmektedir. Şüphesiz bu müdahaleler yörede konuttan otele dönüşümün yoğun bir eğilimle ortaya çıktığı durumlarda daha dikkat çekicidir. Bölgenin mimari dokusunun korunması açısından konutlardaki müdahalelerin kontrol altında tutulması önemlidir. Zira kültür turizmi açısından bölgeye duyulan ilginin gün geçtikçe artmasında tarihi konutların katkısı büyüktür. Anahtar Kelime: Kapadokya, Sinasos, Mustafapaşa, konut, otel, iç mekan, işlev, yeniden işlevlendirme.
Özet (Çeviri)
Settlements region has hosted different cultures throughout history in Cappadocia. Initially, the settlements carved out by the rock shelter to meet the needs of the Orthodox sector have changed over time with growing construction opportunities. Spatial adaptation in terms of current use and housing in the region working with this subject area formerly Sinasos, now called investigation of structure are dealt with in Mustafapaşa settlement. In this context, examples of residential structures continued to function and density function is determined from the hotel acquire housing. In the study as a method for producing information; as well as literature research, observation in the region has benefited from the examination and oral interview. Following the introduction, where the basic concepts of the study were examined under the Cappadocia region and historical environment in residential areas. Later in Sinasos Cappadocia and historic structures are discussed in terms of value and protection systems must be made. In light of this, as often seen in housing in Sinasos, examples used as a hotel or maintain the original function was revealed elements that make up the loss of value in terms of the spatial structure of the region analyzed. Sinasos in cases where the original function takes historic houses, reflecting the local identity conscious or unconscious exposure to spatial interventions. Surely, it is noteworthy that even in cases where interventions occur with a heavy tendency of transformation from the hotel housing in the region. Keeping control of interventions in regard to the protection of the architectural fabric is important. Because of the interest in the region in terms of cultural tourism in the days of the issue date messier contribution is huge.