Siplays düğüm kalitesinin iyileştirilmesi
The improvement of splice knot quality
- Tez No: 430311
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: sıplays, iplik, yün, süreç, kamgarn, splice, yarn, wool, process, kamgarn
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezde, kamgarn iplik işletmesinde büyük kalite kayıplarına neden olan sıplays düğüm görüntüsünün iyileştirilmesi üzerine çalışılmıştır. Sıplays düğüm, bobin makinelerinde sıplays düğüm aparatı kullanılarak hava ve ısı yardımı ile kesik uçların üst üste getirilerek bükülmesi ile yapılan bir düğümdür. Bu düğümün sürekli istenen kalitede yapılamaması kumaş yüzeyinde görsel hatalar oluşturmakta ve ciddi kalite kayıplarına neden olmaktadır. Literatürde incelendiğinde bugüne kadar yapılan çalışmalarda makinaların mükemmel koşullarda çalıştığı varsayılarak anlık test sonuçlarının esas alındığı görülmektedir. Oysa makine performansları anlık değil süreklidir. Bu çalışmada bütüncül bir yaklaşımla sıplays kalitesine tesir eden bireysel faktörler değil tüm faktörler birlikte incelenmiştir. Böylece bobin makinalarının sürekli olarak maksimum performansta çalışmalarını sağlayacak ayarlamalar ve düzeltmeler yapılmış ve sürdürülebilir üst seviye sıplays düğüm kalitesi elde edilmesi sağlanmıştır. Bu düzeltmeler yapılırken süreç yönetimi ve 10 adım Kaizen metotları uygulanmıştır. Çalışmanın özgün yönlerinden bir tanesi yün ipliklerine özel sıplays düğüm referans değerlendirme kartı oluşturulması ve kabul şartlarının belirlenmesidir. Deneylerde elde edilecek sıplays düğüm görüntüsünü iyi-kötü şeklinde değerlendirmek yerine sıplays düğüm görüntü referans kartı ile her bir düğüm derecelendirilerek daha rasyonel bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, özellikle tek kat ipliklerde hem mevcut durumdan hem de mevcut diğer makine tiplerinden daha iyi sonuçlar elde edildiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
It was studied to improve splice knot quality in terms of visual appearance, strength and elasticity. Splice knot is produced by splicer units on packaging machines with the help of air pressure and heat. Low quality of splice knots causes visual defects and unacceptable fabric quality also insufficient splice knot strength cause yarn breakages during warping and weaving processes. In the literature, most of the studies focused on appearance, strength and elasticity of splice knot by taking instant data from packaging machines assuming that machines work properly all the time. The main aim of this study is to improve packaging machine conditions to obtain sustainable appearance level, strength and elasticity all the time. In order to evaluate the splice appearance objectively, a photographic reference card was developed for combed wool yarns and also set acceptance limits. During improvement of the machine operating conditions, a process management and a ten step Kaizen method helped us. As a result of this study we obtained better splice quality especially on single ply yarns and also better results compare to other type of packaging machines in Yünsa.