İdari yargıda istinaf kanun yolu
The remedy of appeal law in the administrative justice
  1. Tez No: 430530
  2. Yazar: SEBAHATTİN TAHA HASBUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA ERKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstinaf, Kanun Yolu, İdari Yargı, Bölge İdare Mahkemesi, Appeal, Remedy of Law, Administrative Justice, Regional Administrative Courts
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışmamızın konusunu oluşturan istinaf, ilk derece mahkemesi tarafından verilen kararın hem maddi hem de hukuki yönden bir üst yargı organı tarafından incelenmesidir. Kendine özgü yapısı olan idari yargı sisteminde istinaf kanun yolunun olmayışı birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bunun üzerine uzun çalışmalar sonucunda 18.06.2014 tarihinde kabul edilen 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile idari yargıda istinaf yolu hukukumuza girmiştir. İstinaf kanun yolunun kabul edilmesiyle birlikte idari yargıda 3 dereceli bir yapıya geçilmiştir. Buna istinaden mahkeme teşkilatında ve yargılama usulünde değişiklikler yapılmıştır. Yargılama sürecine olumlu katkılar sağlayacak bu değişikliğin beraberinde bir takım sorunları da getireceği muhtemeldir. Bu çalışmada, Türk İdari Yargı sisteminde kabul edilen ancak uygulaması 20.07.2016'ya kadar ertelenen istinaf kanun yolu ele alınacaktır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle kanun yolu kavramı ve idari yargılama hukukundaki diğer kanun yolları ele alındıktan sonra istinaf kanun yolunun diğer kanun yollarıyla kıyaslaması yapılarak farklı ve benzer yönleri anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde istinaf kavramı tanımlanarak, hukuki niteliği, amacı, çeşitleri, istinaf kanun yolunun tarihçesi ile Türk Hukukunda istinafın geçmişten günümüze uzanan süreci anlatılmış ve son olarak da bölge idare mahkemesinin yapılan değişikliklerle istinaf mahkemesi olarak uyarlanması sonucu ortaya çıkan tablo anlatılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise 6545 sayılı Kanunla getirilen istinaf kanun yolu, yapılan düzenlemeler ışığında değerlendirilerek yeni gelen sistemin ayrıntıları derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Appeal that is the subject of our study, is the investigation of the decision is given by the first instance court, by the higher judicial body as legal as well as content. The lack of appeal remedy has brought many problems at administrative judicial system that is having a unique structure. Upon this, as a result of long work, appeal remedy came into our legal system with adopted on 18.06.2014 the Turkish Penal Code No. 6545 at administrative justice along with changes in the law. In Administrative Justice has started a three-grade structure with the adoption of law appeal. Consequently, changes are made in court structures and jurisdiction procedure. These changes will provide a positive contribution to the adjudication process however it can bring some problems. In this study, law appeal will investigated that accepted in Turkey Administrative Jurisdiction System but its practice is adjourned until 20.07.2016. The study consists of three parts. In the first part, first, after examining to remedy of law and the other remedy of laws at administrative law judge, appeal remedy will compare with the other remedy of laws and will explain to describe the different and similar aspects. In the second part, the meaning of the appeal will describe and will examine its Juridicial status, the purpose of appeal, types of Appeals, the history of appeal remedy and the appeal process will be explained in Turkish law from the past to the present, finally will be told that regional administrative courts made to adapt the as the courts of appeal with the changes. The third and final section, the appeal remedy that was brought with Law No. 6545, according to the amendments, it will evaluate the details of the new system have been examined in depth from.