The relationship between analytic language knowledge and metalinguistic awareness: A comparison between monolingual and sequential bilingual tertiary level students
  1. Tez No: 430536
  2. Yazar: BİRTAN BAYTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: üstdil farkındalığı, sıralı iki dilliler, analitik dil bilgisi, metalinguistic awareness, sequential bilinguals, analytic language knowledge
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Analitik dil bilgisi, alandaki uzmanlar arasında tartışılagelen bir konudur ve onun üstdil farkındalığına olan olası etkileri araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Bu çalışma, kişilerin analitik dil bilgileri ile bunun üstdil farkındalığına olan olası etkileri arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçlamaktadır. Üç farklı devlet üniversitesinden toplam 210 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar üç farklı bölümde eğitim görmektedirler; Tarih ve Felsefe (analitik dil bilgisi eğitimi almayan ve tekdilli olanlar), Türk Dili ve Edebiyatı (anadilleri olan Türkçe'yi analitik olarak çalışan ve tekdilli olanlar), İngilizce Öğretmenliği ve İngiliz Dili ve Edebiyatı (ikinci dilleri olan İngilizce'yi analitik olarak çalışan ve sıralı ikidilli olanlar). Katılımcılardan, kişisel bilgi anketi ve Endonezya dilinde yazılan (Ter Kuile ve dig., 2011'den uyarlanmıştır), üstdil farkındalığını ölçmeye olanak sağlayan bir testi cevaplamaları istenmiştir. Sonuçlar, katılımcıların arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını anlamak amacıyla bölümleri göz önünde bulundurularak karşılaştırılmıştır. Anketler yoluyla elde edilen veriler, IBM SPSS 22 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tek yönlü varyans analizi, katılımcıların üstdil farkındalık seviyeleri ile bölümleri arasındaki ilişkiyi araştırma açısından kullanılan yöntemdir. Veriler gösteriyor ki, İngilizce Öğretmenliği ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinden katılan öğrenciler diğer iki gruptakilerden de anlamlı ölçüde daha başarılı olmuşlardır. Tarih, Felsefe ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden katılan öğrencilerin test sonuçlarında ise anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Analytic language knowledge has usually been questioned among experts in the field, and its potential effect on metalinguistic awareness has been of great interest to researchers. This study aims to find the relationship between analytic language knowledge and its potential effect on metalinguistic awareness. 210 tertiary level students from three different public universities in Turkey participated the study. The subjects were studying in three different departments; History and Philosophy (i.e. with no analytic language abilities and monolinguals); Turkish Language and Literature (i.e. studying Turkish, their mother tongue, analytically and monolinguals); and English Language Teaching and English Language and Literature (i.e. studying English, their second language, analytically and sequential bilinguals). The participants were asked to complete a biodata questionnaire and a test (adapted from Ter Kuile et al., 2011) written in Indonesian language in order to evaluate their metalinguistic awareness levels and the outcomes were compared among the departments of the participants in terms of there was any kind of relationship. The data gathered through the questionnaires were analyzed by using IBM SPSS 22. One-way ANOVA was the method used to examine the relationship among participants' metalinguistic levels and their departments. The results show that the participants from English Language Teaching and English Language and Literature departments performed significantly better than the other two groups. No significant difference was found between History, Philosophy and Turkish Language and Literature departments.