Evli bireylerin bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin psikolojik iyi oluşları ve evlilik doyumları ile ilişkisinin incelenmesi
The relationshi̇p between cognitive emotion regulation strategies, psychological well being and marital satisfaction on married individual
  1. Tez No: 430579
  2. Yazar: SİREM ÖZEN RIZA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE HAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi olma, Evlilik doyumu, Bilişsel duygu düzenleme, Psychological well being, Marital satisfaction, Cognitive emotion regulation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada, evli bireylerin, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin evlilik doyumları, psikolojik iyi oluşları ve sosyodemografik değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, İstanbul ilinde yaşayan ulaşılabilir 200 evli bireyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna, Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Veilerin analizi SPSS V19 kullanılarak elde edilmiştir. Demografik değişkenler ile kullanılan ölçekler arasındaki ilişkiyi elde etmek için t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Demografik değişkenlerden; yaş, eğitim düzeyi, meslek, evlilik süresi, çocuk sayısı, psikolojik iyi oluşu, evlilik doyumunu ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerini yordamaktadır. Değişkenlerin arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Moment Çarpımlar Korelasyonu ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Sonuçlara göre, psikolojik iyi oluş ve evlilik doyumu ilişkili bulunmuştur. Evlilik doyumu %10.1 varyans ile psikolojik iyi olmayı açıklayabilmektedir. Diğer değişkenlerin ise bazı alt boyutlarında anlamlı düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between cognitive emotion regulation strategies with marital satisfaction and psychological well being in married 200 individual that who were lived in İstanbul.The participants completed research tools including, Personal Information Form Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Dyadic Adjustment Scale and Psychological Well Being Scale. Data was analyzed by SPSS V19 statistical pogram. Used T test and One Way Anova statistical methods for measuring relationship between demographical variables and other variables. Results showed that, age, education level, gender, job, duration of marriage and number of children variables are related with psychological well being, cognitive emotion regulation strategies and also marital satisfaction.Used Person Moment Correlation and Regression for measuring relationship between variables. Regression analysis results showed that, marital satisfaction explained %10.1 variance predicted psychological well being. There are also significant correlation between some cognitive emotion regulation strategies, marital satisfaction and psychological well being subscales. But, it is not totally enough for explaining relation between them.